Předchozí 0051 Následující
str. 48

vičním rozsahu než sborníky o-statní. Vycházejí v Proseči nad Nisou u Jablonce n. Nisou pro český sever. Redaktorem i vydavatelem je J. Veselý, učitel v Proseči n. Nisou.

14. Sborník o Od hor Krušných«, jenž vychází v Souši u Mostu redakcí a nákladem Karla Hovorky, řed. měšť. školy, vychází velmi nepravidelně. Za dvě leta vyšla 4 čísla.

15. »Vlastivědný sborník kraje jihlavského», roč. I., vychází dosud měsíčně jako psmistránková příloha »Jihlavských listů« v Jihlavě redakcí VI. Urbánka.

16. Rovněž »Sborník podbořan-ský a žlutický«. vlastivědná čítanka pro velké i malé, roč. I., vychází redakcí A. K. Polanka, okr. šk. inspektora v Podbořanech jako příloha (feuilleton) »Kralovického obzoru«.

17. »Vlastivědný sborník okresu slánského a novostrašeckéhot, začal vycházeti na jaře 1923 v Novém Strašecí. Řídí s red. kruhem Fr. Soukup. Roč. 1., číslo ä 1*50 K. Pěkně vypravený sborník, avšak zdá se, že chce býti více sběratelem materiálu a pomůckou učitelstvu v praxi školní, než lidovým anebo dětským časopisem.

18. »Od Ještěda k Troskám«. Vlastivědný sborník českého severu. Roě. I. Vy dávaj í_ učitelské jednoty v Turnově a Čes. Dubě. Pořadatelé Jan Polák a V. Havel, odb. učitelé. Hlavní spolupracovník uniy. prof. dr. J. V. Šimák. Vychází měsíčně za roční předplatné 30 Kč. Časopis se podstatně liší ode všech ostatních sborníků tím, že je psán pro dospělé. Škoda, že předplatné znemožňuje, aby vnikl mezi mládež, ač jinak je psán i mládeži přístupným slohem.

19. »Plzeňsko«. Časopis pro vlastivědu západních Cech. Roč. IV. Nákladem a redakcí K. Lábka v Plzni. Vychází čtvrtletně. Původně sloužil umění, čtvrtým ročníkem změněn ve vlastivědný časopis pro dospělé. Je nejlépe vypraven ze všech sborníků a přináší krásné umělecké přílohy.

20. I na Slovensko a Podk. Rus proniklo vlastivědné snažení českého učitelstva a i tam máme již dva sborníky. »Slovenská vlastiveda«, sborník pre vlastivědu a kultúrnu prácu na Slovensku, vycházel redakcí Ant. Štěpánka za hlavního spolupracovnictví Ed. Štorcha, nákladem Státního knihoskladu v Praze. Není to časopis krajový. Čerpal látku z celého Slovenska, ze všech prostředí a oborů lidské i přírodní činnosti. Psán byl pro učitelstvo, ne pro školní mládež.

21. »Haiin. pOftHWH Kpafi« (Naš rodnyj kraj) je název vlastivědného sborníku, který vydává u-ěitelstvo čtyř školních obvodů východní části Podk. Rusi. Řídí redakční rada, odp. redaktorem je Alex. Markuš, učitel v Tia-ěově. Ročník L, předplatné 8 Kč.

Po letošních prázdninách vyjde opět několik nových krajových vlastivědných sborníků iv Náchodě, v Táboře, v Brandýse n. Labem, v Roudnici a j.). Doufám, že se rozrostou tak, že nebude kraje, kde by sborníčku pro mládež nebylo.

Časopisy jsou jenom jednou složkou vlastivědného snažení českého učitelstva. Vedle nich pracuje se i o monografiích (na Lounsku, Táborskú, Mladoboleslavsku, Roudnicku, v Pecce, na Hradecku i j.)

V Praze v červnu 1923.


Předchozí   Následující