Předchozí 0053 Následující
str. 50

v zlomkoch a nedokončených prácach našich buditeľov, to musíme dnes, keď sme slobodní, dokončiť. Verím, že naše učiteľstvo pochopí jasne dôležitost národopisného štúdia a oduševnene bude pracovať. Veď (pracujeme pre seba, pre náš národ, z našej obetavej, tichej ipráce vzrastie dielo neobyčajnej dôležitosti!

Naša práca presvedčí našich neprajníkov, že v tom našom zneznávano

Zachraňme naše starobylé obyčaje, zvyky, povery, ktoré rýchlo miznú, zachovajme potomkom našim verný obraz života nášho ľudii nielen v minulosti, ale aj v prítomnosti! Kto ocení bohatstvo, krásu, harmoniu a vysokú umeleckú hodnotu našich slovenských výšievekí Len my, len naše slovenské ženy! Venujme pečlivú pozornosť tomuto oboru ľudového výtvarného umenia, študujme všetko dôkladne — od a až po z — zachyťme verne nepreberné bohatstvo ornamentov, ktoré nezvratné dokazujú, aký umelecký vkus má náš prostý pospolitý ľud.

Pole pôsobnosti je ozaj veľmi rozsiahle a vďačné. Väčšiu prácu vykonal ten, kto naučil ľud milovať národný svojráz, kto naučil ľud milovať kroj, piesne a všetko, čo je jeho prirodzenosťou, ako ten, ktorý rozoštve ľud, vyrve mu zo srdca kľud a mier z duše, a otroví mu život nenávisťou. To nie je práca národná, to je skutočné zhojstvo!

Dôležitý úkol na Slovensku pripadá bratom učiteľom Če-ehoan, ktorí vedia oceniť štúdium národopisné. Tí iste splnia nádeje!

Aby výsledky našej práce boly uspokojivé, je veľmi nutne treba, aby naše oduševnenie bolo spiate s železnou vytrvalosťou. Chvíľu pracovať a opustiť ideál bol by ťažký hriech spáchaný na našom národu. Hor sa, do práce tichej a vytrvalej!

Úfam, že z celého Slovenska sídu sa príspevky a redakcia časopisxi prijme vďačne každú zprávu z oboru národopisu. Čo vykonáme my, bude našou radosťou, a naše budúce generácie ocenia naše snahy!

Dr. Václav Flajšhans:

Nejstarší hádanka česká z r. 1366.

Roku 1903 jsem otiskl v Českém Lidu (XII., 492) nejstarší zápis staročeských hádanek lidových, jejž jsem nalezl na prídeští kap. rkp, M 108 (rukou XV. století připsaný). Při tom mi tehdy ušel vzácný obsah tohoto rukopisu, na nějž pak ve svém znamenitém »Soupise« upozornil biskup Dr. Podlaha; jsouť v něm obsažena vzácná díla Klaretova (v. Č. Lid XXIV., 4 ad.).


Předchozí   Následující