Předchozí 0055 Následující
str. 52

Tato povídka přeložena jest dosti věrně z latinské kroniky: Martini Cromeri Varniensis Episcopi Polonia sivé De origine et rebus gestis Polonorum libri XXX.

Povídku tuto vypravuje v Kronice Hájek z Libočan mnohem kratčeji a to na dvou místech.

Str. 45a.

Téhož léta (842) Pompilius jinak Popiel, kníže Polský, neřádný, nešlechetný a příliš ukrutný, jehož žena byla též povahy, jménem Řepica, sněden jest i s svú ženiou a s svými dětmi hanebně ad myší.

Str. 39b.

Kníže Polský Pöpilius aneb Pcupiel umřel zůs taviv po sobě syna také Popielą, potom ten Popiel mladý, říkali j'emu třetí Popiel, byl takový ukrutník a nešlechetník zal dnův života svého, takže žádný kníže Polský nikda v tom jemu royný ani podobný nebyl, byl i příčina svých dvou synuov Lecha a Popielą zamordování; pro jeho přílišnou zuřivost a nešlechetnost dopustil naň Pán Bůh, že jsú jej myšivza živa i s ijeho ženu též i s dětmi snědly.

Podle Valdovy sbírky napsal tuto povídku V. Dobřensiký z Č. Mostu v knížce »Věník fíkový« str. 93 ad. Podobně vypravuje ji též Jan Štelcar Želetavský v knize »První a druhé stránka knížky o čarodějnicích« 1588, str. 92.

II. O jedné rozkošné a pyšné kněžně, pro kteroužto pejchu a velikou její rozkoš Pán Bůh ji hrozně pokutoval. Tuto ipovídku opsal Valda téměř doslova z Kroniky Hájkovy str. 129. V Kronice jmenuje se kníže: Doniicianus Silvius, u Valdy: Omicianus Silvius. Mimo to jsou jen malé odchylky, na př. Kronika; žádnou rukou; Valda: rukama. Kronika: všecky rozkoše krále Šalamúna převyšovala; Valda: tou svou rozkoší krále Šalamúna převyšovala. Tuto povídku opsal též V. Dobřenský ve »Věníku fíkovém« str. 92. Kratčeji Štelcar Želetavský v uvedené knize na listě A4.

Dr. Václav Flajšhans:

Povídka o třech lenoších z r. 1366.

Podal jsem v Českém Lidu, XXIV., str. 4.—5., zprávu, jak ve spise staročeského slovnikáře Klareta*) Astronomián je dochována nejstarší forma slovenské pohádky o> 12 měsíčkách z r. 1366. Moderní badání ovšem nalézá kořeny naší lidové


*) Obšírnější zprávu o jeho osobě i spisech podal jsem v Listech filologických str. 231—244, o důležitosti jeho pro národopis v Národopisném věstníku čsl., 1923.

Předchozí   Následující