Předchozí 0059 Následující
str. 56

ravské vysočině, v Plačkově, brodil se mladík, sotva škole odrostlý, se zvonem přes tri rybníky, aby zahladil policejním psům veškeru stopu. Ve vesničce Dubu pod Blaníkem odzvonil zachráněný zvonek nejprve manželce zachráncově, potom zachránci samotnému atd.

Jistě jest rekvisice zvonová a. souvislé s ní episody důležitým historickým a kulturním dokumentem, jehož podrobnosti dlužno zachovati budoucímu věku, dříve než upadne v zapomenutí. Prosím proto snažně o laskavé zasílání popisů rekvisic, různých výjevů při tom, zvláště ale projevů našeho lidu o sbírání zvonů a podobně, jak výše naznačeno, Též fotografie kdo by mi mohl zapůjčiti, byl bych mu velmi povděče-n, abych částečně již sebraný materiál mohl rozmnožiti, po případě po doplnění knižně vydati. Podobně bylo by záhodno sebrati materiál, co lid mluvil, vypravoval a jak zachoval se k ŕekvisicím obilí, dobytka atd. Noviny a denní zprávy z,a války obyčejně mlčí o těchto smutných kapitolách, ježto byly tehdy šmahem podobné zprávy konfiskovány. Veškeré podobné příspěvky račte zasílati na adresu: A. Šorm, bank. úředník, Praha IT., Národní tř. ě. 8, nebo: Redakci Českého Lidu, Praha II., Ostrovní ul. 23. —

Dr. Emil Axman:

Kmeny moravské v národopisné studii roku 1815.

V Brně vycházel začátkem stol. 19. německý časopis »Moravia« (Zeitschrift zur Unterhaltung und Vaterlandskunde). Byl velmi dobře redigovaný, přinášel kromě zábavné části a zpráv divadelních také různé drobnosti z kulturní historie moravské a také články lidovědné a národopisné.

V ročníku 1815 v článku »Základy k ethnografii Moravy« projevuje pisatel pod značkou J... de (K.. J. Jurende) názory sice ne vždy správne, ale rozhodně zajímavé, Uvádím místy překlad, místy volné, zkrácené zpracování.

Morava obývána jest dvěma hlavními národy: Slovany, Němci. Slované ipřekročují počet Němců skoro třikráte; Slovanů jest asi 1,100.000, Němců 400.000. Hlavní řečí zemskou jest tedy tak zvaná moravsko-islovanská; ale nejméně 100.000 Slovanů mluví, oběma jazyky. Slované dělí se v různé kmeny. Obývají největší část a střed země, krajiny nejkrásnější a nejúrodnější a dělí se na Hanáky, Slováky, Horáky nebo Podboráky, Pod-lužáky,

Hanáci obývají střed a nejúrodnější část země. Hlavním


Předchozí   Následující