Předchozí 0067 Následující
str. 64

do Petrohradu! Ať zhyne Rusko!) — Na shledanou, černá Plzni! S bohem do boje! — S Bohem, německá vlasti! Já jedu do Čech. Vezeme křen, křen! (Zajaté Rusy.)—Bože, já rád pivo a ono> tu není! — Russen, Serben und Franzosen klopfen wir aus die Hosen. (Rusům, Srbům a Francouzům vyklepáme kalhoty.) — České děti z Berouna! Země česká, domov můj! — Inhalt: Eingesäuerte Russen. (Obsah: »Naložení Rusové«.) — České děti! Zdar Bůh! — Nächste Menage! Russisch Gullasch mit serbischen Nockerln. (Příští menáže! Ruský kulaš se srbskými knedlíčky!)

— Hanáci! Držte se! — Ať žijou naše děvy! Na zdar! —- Heil Österreich! Die Briten und die Franken weichen und wanken (neěitelno), das Nest hoľ der Teufel und die Pest. (Ať žije Rakousko! Britové a Francouzi ustupují a v rozpacích se potácejí,

......to hnízdo ať vezme čert a zničí mor.) — Domobrana

č. 10. Mladá Boleslav! Drahé ženy, milé dítky! Vzpomeňte si na tatíky, s Bohem, Boleslavské děti. — S Bohem, Moravěnko, na zdar! — Inhalt: Die Russenpriigler. (Obsah: Práskači Rusů.)

— Nieder mit Russland! (Ať zhyne Rusko!) Pod tím byl vymalován vepř s jezdcem na hřbetě a nápis: Das ist der russische Car. (To je ruský car.) — Tüchtig gerben wollen die Serben. Auf jeden Schuss muss fallen ein Russ. (Důkladně chceme vydělati kůži srbskou. Na každou ránu musí padnouti Rus.) — S Bohem, milá vlasti! — O Nikolaus, o Nikolaus, wir treiben dich aus Russland aus, O Nikolaus, du armer Mann! (Ó Mikuláši, ó Mikuláši, my tě vyženeme z Ruska! Ó Mikuláši, ty ubohý muži!) Narážka na německý a také staročeský obyčej honiti Jidáše na Zelený čtvrtek.

Jan Vyhlídal:

Advent slezských dětí.

Život dětský, jako dospělých stýká se úzce s církevním rokem. Dětem zvláště někteří svatí a svátky jsou milý, protože k nim druží se obyčeje, zvyky, jež jim radost a milé překvapení působí. V advent málo které dítě jest, co by nešlo aspoň-jednou na roráty; chlapci rádi při nich svítí si »štočkem.«, aby mohli dobře z kancionálků zpívat. Stává se zhusta, když jdoü časně ráno na roráty, není-li Sníh, že uzří »nočnice«, »světlíky« lítati; běda tomu, kdo by na ně pískl, tož jistě do roka se mu pomstí, nebo hned jej povodí. Světlici vypadají jako »baňa neb konská hlava«; a mají původ od tehdejška, jak Pán Bůh svrhl pyšné anděly. Někteří z pyšných duchů tehdy spadli do vody a to jsou »hasrmoni« a někteří do chrastí nebo do »bařovin«, a tu jsou ti světlici. (Janovice.)


Předchozí   Následující