Předchozí 0116 Následující
str. 113
Jan. Večeřa:

Betlemáři v Treští (Morava).

Svátek Šimona a Judy (se »Všemi svatými a Dušičkami«) ohlašují, že je zima zase tady. Příroda jako na rozloučenou se životem ozdobí se poslední krásou, pestrostí listí a vystele si zimní lože. Naději a záruku nového příštího života skytá sytá zeleň osení a v lese mech.

V té době již betlemáři (kdo mají a staví jesličky) starají se, aby, než amrzne, pospíšili zajíti si do lesa aa mech, potřebný k oživeni oken a betlema svěžestí přírody.

Den se krátí, noc se dlouží. Dlouhé noci přinášejí starosti o betlem. V mé ojíněné hlavě oživují se vzpomínky na zlaté mládí a milé rodiště, kde od drahných časů betlemářství, tento národní obyčej je domovem. Srv. Procházkovu knihu 0 jesličkách, o Betlémech, Praha, 1908.

Tento symbol nového nadějného života, tato zábavka mladých i starých, prostých a vzdělaných, tato selanka něžná a národní umění má svůj význam i v naší Třešti. My, potomci betlemářů, kterým usouzeno je dlíti mimo rodiště, stavíváme sobě i dětem o vánocích, třeba malý betlemek, jenž přenáší nás do ráje mládí a budí vzpomínky na vánoce doma, u rodičů.

Již v listopadu započali pilněji pracovati odborní malíři a řezbáři betlemáři. Figurky papírové pěkně malovávali u nás betlemáři Karel a Thadeáš Dvořák (stre'ček Apelt), Bláha, Diviš, Janák, Šiftař, Štrumar a j. Většinou byli to soukenníci. Tyto malby byly mnohem cennější než figurky z tištěných archů vystříhané, se kterými méně majetný nebo mladý betle-mář začínal. Malba prováděna zpravidla »dle mustrů«. Byl-li panáček udělán dle »mustru«, byla ikritlika jeho vyloučena. Vymalované kousky byly podlepený tuhým papírem a opatřeny vzadu zašpičatělým dřívkem k zapíchnutí do mechu nebo do direk v prkně. Do klihu přidáván česnek, aby do figurek nedali se moli. Na rubu s datem umělec se zvěčnil.

Betlemář zámožnější troufal si na výrobky řezbářské, jež dodaly betlému větší plastiky a živosti. Ta vyvrcholila se mechanikou (u Fialku v chalupách). Eobíval je Janák, Brázda, Šiftař, Boudný v Brtnici a Klaus ve Stonařově.

U malířů, řezbářů a jiných čelných betlemářů provozován několik neděl před vánocemi obchod s obiednávkami. Málo který betlemář ustrnul na tom, co měl; každý snažil se betlem svůj zdokonaliti a rozmnožiti.

Pamatuji si, že v chudších rodinách spíše než s betlemem začali, měli o vánocích ručně malovaný trojdílný obraz, podob-


Předchozí   Následující