Předchozí 0117 Následující
str. 114

ný tomu starodávnému trojobrazu, jejž vyvěšují ve farním kostele trešťském. Jest asi stoletý a mám za to, že zdejší rodinné betlemářství není o mnoho g|tarší. Prostřední vysoký obraz, zastírající hlavní oltárni obraz sv. Martina, představuje Ježíška v jeslích s Pannou Marií a sv. Josefem; za nimi vůl a osel; před chlévem klaní se Jezuleti dva pastýři a dva stojíce zbožně patří na novorozeňátko. Vše v životní velikosti. Nad chlévem vznáší se anděl. Na menším obraze v pravo je betlem s darovníky, v levo stádo ovcí s pastýři, jimž anděl zvěstuje narození Páně. K svátku Tří králů zaměňuje se prostřední obraz jiným s mudrci od východu, jež se klanějí Spasiteli, levý s komonstvem. Podobné obrazy přibíjel otec po Štědré večeři, když děti usnuly, na dřevěný rámec, pověsil na stěnu a ráno to bylo divení, co anděl přinesl.

Jinak bylo s betlémem velkým, který vzrůstaje, vyžadoval stále více práce. Někteří celý advent stavěli po večerech a nedělích betlem; jinak celodenní práce nedovolovaly. Na »šprajce« ke stěně připevněna prkna v poloze vodorovné. Délka jich rovnala se mnohdy celé délce stěny. Po šířce prken, nedosahující až ke stěně, od předu do zadu, postaveny dřevěné »schůdky«. Na ty přibity papíry a pokryty mechem. Někde udělána skála z »cukrového,papíru« (černý papír s homole cukni), posypaného lesklým posýpátkem (leštěncem, kyzem, slídou a p.). Na jedné straně betlema, obyčejně v koutě světnice, postaveno město z papírových nebo dřevěných domků východního rázu. Barva jich je pestrá a okna ze skla zrcadlového. V městě nesmí scházeti kominář, policajt, pumpa, drvoštěpové, Herodes koukající z okna a j. V bráně stávají žoldnéři s odznakem »S. P. Q. K.« (což asi bylo: Senatus Populusque Eomanus).

V mechu se pase stádo a pastýři hlídají. Obvyklá skupina: Jeden pastýř u stromu spí, druhý jej levicí budí a pravicí ukazuje na vznášejícího se anděla, třetí klečí a jeví zděšení. V blízkosti bývá pes. Jinde chaloupka, mlýn, potok s mostem a tak podobně.

Nejdůležitější na betlemě je zbořeniště s chlévem. Zbořeniště je obyčejně z kůry stromové. Tam v dřevěných jesličkách leží voskové Jezule v plenčičkách. Po stranách jeslí sv. Josef a P. Maria, za nimi dvojice zvířátek. Nad chlévem anděl pověšen nitkami ke stropu. Po obou stranách zbořeniště bývají pastouškové s dárky a hudebními nástroji (dudy). Po volném okraji prkna na obou stranách zapícháni darovníci a darovnice v roztodivných krojích o pestrých barvách, tvořící různé skupiny. Je-li panáčků mnoho, vyhlíží to, jako když k ohni běží. Mezi darovníky bývají stromy a keře. Po samém okraji prkna bývá zábradlí (špejlky se sloupečky) a kolem dokola je »fronk«. Stě-


Předchozí   Následující