Předchozí 0118 Následující
str. 115

nu za betlemem, až ke stropu zakrývá »londšoft« (krajina). Před Ježíškem hoří lampička.

Za mého mládí o svátku Mláďátek místo sv. rodinky a da-rovníků bylo »mordování«, totiž příšerné výjevy, jak vojáci rvou z náručí matek nemluvňata a vraždí je. Bylo to hrozné podívání a brzo »mordování« zaniklo.

Před svátkem Tří králů stavěla se do města karavana mudrců a tří jezdců, ubírající se k Ježíškovi. Na ten svátek byli tři králové již u cíle a klaněli se Ježíškovi na klíně Matčině. Pastýři a darovníei nahrazeni služebnictvem s koni, velbloudy a slony. Nad zbořeništěm visí místo anděla hvězda.

Na nový rok bývalo někde obřezání Páně. Z chléva impro-visován chrám s obřadem a s obou stran židé, ubírající se do chrámu. , . f ! ¦ :

Před vánocemi sváděl betlemáře obchod a o svátcích navštěvovali se vzájemně, aby se podívali na betlemy. I děti přicházely.

Vypravením a zbudováním betlema byla íantasii poskytnuta bohatá půda. Betlemáři, malíři i řezbář, snažil se vyhověti touze po tvořivosti a uplatniti dovednost, rozumí se, v duchu lidového umění. Do betlema vtělována tedy duše lidu a umělecká tvořivost jako do každého jiného národního umění československého. Mám betlem proto tak rád, že se v rlěm na vánoce v duchu shledávám s tatínkem, s maminkou, rodištěm a mládím, s kouzlem domova, opředeného slastiplnými vzpomínkami, až oči se zarosí . . .

Jóža Vochala:

Vánoce na slezské dědině.

Sčedrý ďen« je na Těšínsku a v Pobezkydí první velký svátek, ač se ještě po hospodářství »pokluza«, čistí, uklízí. Aby děti nezlobily hospodyň s jídlem, odvráceny bývají poukazem na »zlaté těle« nebo »prasotko«, které oknem uvidí večer, nebudou-li celý den jíst. Hospodář upoutává pozornost dětí přípravou vánočního stromku, ale větší zájem dětí soustředí, žije-li ještě stařeček, který z dřevěných anebo alespoň papírových figurek dovede sestaviti jesličky, na které se chodí dívat malí z celé dědiny.

»Na stmívce« chodí pastuchové po koledě. Troubí pod okny na pastýřské trúby a piščaly a vybírají si své příděly od hospodářů a hospodyň. Na nejbližším kopečku chlapci pozdravují »Ščedrý večer«, sotvaže se ukáže první hvězdička, práskáním bičů a střílením.


Předchozí   Následující