Předchozí 0143 Následující
str. 140

Brodem a Prahou, vskutku rzkiádá se mezi Úvaly, V. Jirnami, Šestajovicemi a táhne se až k Běchovicům, po pravé strane silnice od Brodu k Praze. Tu byl 1535 Havel z Klatov přepaden a oloupen.

Předvedeme dva hipice z Žel. Hory. První Jakub ze Psince šel 1561 z Trnávky a došel Mikuláše, bratra Erharta Ople a zvěděv, že jde do Hory, připojil se. Když přišli na Ž. EL, vzal sobě hrubý kyj a trochu se zdržel. Uzřev pak místo »příjemné«, dal Mikuláši kyjem, vsedl naň a rdousil a vydřev nm kord, zsekal jej, ruku přeťal, nohu pobodl a jiných ještě několik ran udělal, a kdyby nebyla žena jakás přišla, byl by ho ubil. Výmluvy Jakubovy zněly divně, ani prý neví, jak se mu přihodilo, že to učinil, chtěl prý jen kord vzíti a když se bránil, třikrát kordem jej uhodil. I dán jest jako škůdce zemský k útrpnému právri a přiznav se k jiným 18 vraždám, na díle odřín a v kalo vpleten jest.

Příhody a činy druhého jsou bohatší. Jmenoval se Vít Klubečko. Byl v Daěicích trápen a po trápení zemřel (1563). Vyznání jeho bylo obsáhlé. S Mat. Jedličkou a Dubským, rybnikári, před 2 lety byli ve Veselí na jarmárce, vzali tam soudek klobouků a druhý soudek tobolek; něco klobouků vzali ze soudku, ostatek vhodili do řeky a druhý soudek s tobolkami nechali na ostrově. M. Jedlička zabil rychtáře v Lisieíeh za Čáslaví před 6 lety.

Klubečko býval na Ž. H. s Martinem Čapkem z Lisic, když u něho sloužil; Čapek zastřelil z ručnice jeho kupce, »neb sme udeřili na 3 kupce, a druhého kordem roubil a tak jsme všecky zbilii. S námi byl Kuba z Kobylník, řečený Šanoha a ten zastřelil jednoho z těch 3 kupců z ručnice a prve zabil dva. Já jednoho z těch 3 také kordem roubil a když klesl, roubil jsem jej i podruhé. Ti kupci šli od Hory, byli všichni mladí, vzali jsme u nich 100 kop, mně dali jen 10 kop; je tomu 7 let. Vaněk Březina má mater na Žehušicích. Na podsedku také s námi býval na Ž. H. Zabili jsme spolu u Jeníkova mlynářského tovaryše na eestě za Habrem a když se počal brániti, Březina hned jej sťal; u toho byl i Jíra z Kobylníka, aneb mu říkají Jirgl, že umí německy, a vzali jsme 10 grošů bílých a šaty. Martin Čapků z Lisic lotry u sebe přechovává a časem z domu svého jim na lesy jíti posílá a já jim jísti nosíval, když jsem u něho sloužil a s nimi na lesích býval; mívá jich u sebe i 12 a skrýš je pod stodolou, tam je přechovává. V komoře má koření a jiné krámské věci, více než který kramář, a vždy, když doma jest, 2 kuše napjaté aneb 2 nebo 3 ručnice nabité a natažené. Martin Voš tiků z Derhovic bývá s M. Čapkem na Ž. H.; zabil u Herm. Městce s Vaňkem Březinou a Čapkem dva lidi a přinesli peněz


Předchozí   Následující