Předchozí 0175 Následující
str. 172

figurují v ikonostasu obrazy různých, svatých. Na oltáři stojí v řezaném rámu »Snětí s kříže«. Severní stranu lodi zdobí veliký, na plátně malovaný »Poslední soud«. Na jižní straně visí dvě ikony malované na dřevě. V podvěží (v »babinci«) je na severní straně umístěn obraz arch. Michala.

Z umělecko-historického hlediska je tročanská »cerkov« výjimečně důležitá. Její architektura i její obrazy poučují O' skří-


Obr. 2. Nadpraží dveří tročanského chrámu.

žení a splynutí západních, gotických, vlivů s východní, byzant-sko-rusínskou osnovou. Svou polohou připomíná tročanský dřevěný chrám řecko-východního obřadu dřevěný římsko-katolický kostel v nedalekém Hervartově (na jihozápad od Bardiova), který popsal V. Myskovsky v »Mitteilungen« vídeňské centrální komise (r. 1880, str. LXXXIX.). Obě stavby jsou uprostřed vesnických chalup. Nadpraží dveří, vedoucí do sakristie, je podobno v Hervartově. Příbuznost je také v kolečkovaných sklech okenních. Obě stavby se však liší podstatně v půdorysech i ve výstavbě. V hervartovském kostele je patrný západní, gotický ráz, v trocanské »církvi« zase základní ráz východní. Podobně tomu i při malířské výzdobě trocanské »církve«, jejíž původiú východní osnova byla značně zbarvena gotickými prvky.


Předchozí   Následující