Předchozí 0178 Následující
str. 175

Když sultán Amarad obléhal Albu, bránili se házením oulů se včelami a odehnali tak Turky. Malý hrdina zmocnil se velké turecké lodi, hodiv tam několik hliněných oulů na palubu, které se roztloukly a všechny Turky obsypaly.

Zpěváci a kočující národové v Persii mají obyčej ke konci každého zpěvu naříkati na osud, jenž je učinil tak chudými. Pak radí posluchačům moudrost a zdrženlivost a přejí jim 999 let, tak dlouho že žil Noe.

Proč má Spravedlnost v jedné ruce váhu a ve druhé meč? Aby všem vyhověla. Slabý se obrátí ku váze a silnější se uchopí meče!

Král ,v Kongu v čase větru jde na procházku, "granátnickou čepici na jednom uchu. Shodí-li ji vítr, ta strana dostane daně, odkud vítr přišel.

Vladař v Němcích poslal profesorovi universitnímu zlatou pikslu (tabatěrku), se psaním velmi milostivým. Profesor dal se malovati v jedné ruce s pikslou, ve druhé se psaním milostivým a poslal svůj obraz vladaři.

Pán: »Přijdeli N. N., řekni, že nejsem doma!« Služebník: »Ale co mám říci, pane, když nepřijde1?« Kuřák při vytloukání své dýmky, roztržitě volal: »Dál, vstupte!« Host žádal sklepnici za vodu k vínu. Odpověděla: »Vždyť už je voda v něm!« Kuchařka vylila polévku na paní. »Nehněvejte se, jemnostpaní, je ještě víc polívky v kuchyni.«

Věří a vypravuje si lid německý, že z kousků při ubývání a přibývání měsíce dělají se hvězdičky.

Dva páni nechtěli se v úzké uličce vyhnouti druh druhovi. Jeden si zapálil dýmku, vytáhl noviny a začal čísti. Druhý naklonil se k němu s prosbou: »Příteli, až noviny přečtete, půjčte mi je! «

Ve středověku musel majitel hradu Křivoklátu v Čechách, který měl od krále za léno, kdykoli královna byla v šestinedělí, sháněti po lesích slavíky pod její okna.

Sedlák prodává krávu: »Za den dá 10 mázů mléka!« Kupec: »To jí nemohu potřebovati; moje žena nemá tolik hrnců.«

Lékař šermoval břitvou o nos a okolo krku Jiříka Poděbrada a tázal se ho: »V čích rukou Čechy jsou?«

Hrabě Bathiany poslal sud vína Hibernskému klášteru v Praze darem. V klášteře se dohodnuli, že víno vypijí raději před branou Pražskou, aby nemuseli z něho platiti značné peníze akcízu.

Svědomitý úředník, jenž již jedenkráte Karla IV. hostem v domácnosti měl a dobře věděl, že panovník rád jí ouška a ocas-


Předchozí   Následující