Předchozí 0179 Následující
str. 176

ky prasečí, poručil prasátkům v obvodu svého úřadu uřezati uši a ocásky na hodokvas Karlovi IV.

Biskup Cavaillonský, staraje se o zdraví Petrarchovo, vyprosil si klíč od jeho jarmary knižní na deset dní, aby nečetl a nepsal. První den byl Petrarchovi dlouhý jako věk, druhý dostal bolení hlavy, třetí zimnici. Tedy mu oddal klíč a zdraví.

Čert nesl sv.. Jana z Novgorodu do Jerusalema a nazpět. Sv. Jan se křižoval a čert se smál, že marně se křižuje, marně ho trápí a souží znamením kříže: Signa te signa, temere me tan-gis et angis. — Poznámka k Havlíčkovu zápisu. Nápis uvádí také Balbín ve své sbírce básní. Nápis obráceně čten zní stejně. Pražané chodí denně koleni tohoto nápisu na Novoměstské radnici (na straně k Hálkovu pomníku), kde se opakuje latinská hříčka a přidán k tomu řádek, který pozpátku čtený, totéž vypovídá: Roma tibi subito motibus ibit amor. Volně po česku: Z Ěíma tobě náhle podněty přijde láska. Podpsán: Wenceslaus Jary Anno Domini 1646.

Adam a Eva byli první lidé, Holanďané. Poznali, že jim okušení ovoce v ráji uškodilo. Plivali a křičeli: Fy ghy! Proto pak nazvali ovoce to fík (fyg) a nazpátek čteno gyf (jed). Tak rozumuje Johan Bodaeus a Stopel a dokazuje, že prarodiče lidstva hovořili holandsky.

Mravokárce Damasceni pozoroval, že cholerikové smějí se: Ha ha ha! Flegmatikové: He he he! Melancholikové: Hi hi hi! Sanguinikové: Ho ho ho. Weber k tonru dodává, že hypochondr a histerik smějí se: Hu hu hu! Ženv prý se smějí: He, hi. Muži: Ha, ho!

Komický charakter šaška, harlekina, skoro všude má jméno od oblíbených jídel lidových. V Hollandsku Pickelhäring, u Francouzů Jean Potage, v Anglii Jack Pudding, v Italii Maccaroni, u Němců Hanswurst, u Rusů kapustník, u Čechů v a ř b u-c h t a a pod.

Kdo jest nakloněn k zlosti a vzteklosti a provede pak řečí i pěstí i kopáním mrzutiny pak nenapravitelné i zmrzačí a zkrvaví a modřinami poseje tělo ženy i dětí, má následovati cínaře Holberga, který v zlosti vždy počítal dvacet, pak ho zloba a krutost přešly. Dodatek: Lid český radí, aby si zlostník pomodlil Otčenáš, nebo vzal do úst doušek vody na čtvrt hodiny. Hněv zatím přejde.

V P r a z e žil učený kněz, který uměl a mohl lidi rozeznati čichem. Chtěl napsati o čichu spis, theorii čichu, ale díla nedokončil, zemřel. Viz Journal des savants 1684, str. 66.

Když k Tunguzům po dvou letech došla zpráva, že Francouzové dobyli Moskvy, chtěli se vydati Moskvě na pomoc na lyžkách (lyžích). (Znal tedy Havlíček nynější lyže.)


Předchozí   Následující