Předchozí 0256 Následující
str. 253

slunce: »Dnes je Velkej pátek, sluníčko pleše, Pán Ježíš přetěžkej kříž nese, až se pod ním třese. Pane, proč se třeseš? Máš zimnici nebo psotnici? Nemám zimnici ani psotnici, ale mám přetěžkej kříž nésti. Pane, dejž, aby nebyla třesavka těm, který pamatujou na Kristovo umučeni!« Na Velký pátek se nemá užívati mléka v den ten nadojeného, protože pak celý rok mléko by se »skřípalo«. Srazí-li se mléko v ten den nadojené, hospodyně do roka zemře. Je-li vítr, bude hodně ovoce. Velký pátek deštivý, celý rok žíznivý. Hospodáři zasypávají záhony popelem, aby v nich neryly »krtice«. Kde pojídají mastných jídel, zajdou jim vepři. Z domu ničeno se nepůjčuje, sice ten, komu věc by se zapůjčila, mohl by domu zle učarovati. Kdo mezi drahou a třetí hodinou odpolední nemluví, bude šťastný a všechna přání s.e mu vyplní.

Bílá sobota. Uhlíky, které zůstanou po spálení »Jidáše«, odnášejí se spolu se svěcenou vodou domů a mají moc, že chrání obydlí před ohněm a bleskem. Několik kousků vhodí se i do nápoje dobytku, aby byl zdravý. Když zvoní v kostele »Gloria«, dotýká se rychle hospodář jednoho stromu po druhém, aby měly hodně ovoce. Domácí myjí se dešťovou vodou, aby uchránili se nemocí. Myje-li se někdo vodou studniěnou, tedy studně, z níž bylo čerpáno, v létě prý vyschne. Hospodář omývá koně a voly, hospodyně kravky a telátka, aby se jich žádná »prašivina« nechytila. Šaty, sešívané nitěmi v ten den svíjenými, těžko se dají roztrhati. Na Bílou sobotu mohou se veškeré práce vykonávati jenom do vzkříšení; po procesí každá práce by byla marnou, hříšnou.

Velikonoční neděle. Hospodář nemá dloiiho ležeti, aby mu nelehlo obilí. K snídaní má snísti velký kus mazance, aby byl úrodný rok. Před obědem jí celá rodina uvařené vajíčko, na Velký pátek snesené, aby se držela pohromadě. Bloudí-li potom některý z nich a vzpomene si, s kým vajíčko jedl, vyjde i z největšího nebezpečí. Rovněž manželé pojídají v prvém roce manželství v den tento společně vajíčko, aby si vyhověli. Odpoledne zanáší hospodář kočičky, před týdnem posvěcené. Prší-li, bude špatné seno; »probere-li se čas« alespoň odpoledne, bude otava dobrá.

Velikonoční pondělí. Děvčata dávají hochům pomlázkou vajíčka. Hospodář šlehá všechny domácí i dobytčata pomlázkou, aby nezlenivěla. Nejlepší proutky na pomlázku jsou ty, které jsou na Velký pátek před východem slunce nařezané. Kdo umyje se vodou, v níž vařila se vajíčka, bude dlouho živ a v obličeji bude jen vykvétati. Večer bývá »muzika«. Ohce-li děvče hodně vytáčeti, musí na Velký pátek dna u nádobí důkladně vydrhnouti.


Předchozí   Následující