Předchozí 0293 Následující
str. 290

má někdo průtrž venku (to jest uskřinutou), že mu není pomoci, smrt jest nezbytná. Nejvýš, že se na průtrž přikládaly pijavky. Možno si představiti, jak mne mladého lékaře takováto resignace dojala. Nemocné s uvedenou nemocí nechávali klidně umírati a nemocní podrobovali se bez reptání smutnému osudu, zpravidla zcela zbytečně.

Když jsem otevřel dveře malé světničky, v níž nemocná ležela, pokračovalo moje překvapení. Světnička byla úplně nacpána diváky, zas© muži a ženami. Jak se samo sebou rozumí, vyzval jsem shromážděný lid velmi rozhodně, aby opustili světnici, že takhle nelze nic s nemocnou podniknouti. Shromáždění sice mou výzvu uposlechli, avšak netrvalo' to ani pět minut a dveře se otevřely a vypovězení diváci počali se zase husím pochodem trousiti do světnice. Tentokráte stačilo pouhé mávnutí rukou, aby husí pochod nastal ve směru opačném. Zatím se dostavila také »babička« trhanovská, kteráž na Peci měla zaměstnání a nabídnula mně svou pomoc. Diváci se více nevraceli.

Tak tedy přikročil jsem k reposici iiskřimité kýly. Avšak iíkol nebyl snadný. Kýla vzdorovala všem mým pokusům o nápravu velmi statečně. Po několika neúspěších pravil jsem k babičce, že bude záhodno dáti nemocnou do teplé koupele a v koupeli pak se pokusiti o nápravu zla. Plán můj zdál se býti nemožný. Kde vzíti na Peci vanu a potřebnou teplou vodu. Nicméně požádal jsem babičku, aby opatřila necky, kterých bychom upotřebili jakoi vany a poptala se, kde by byla k dostání teplá voda. A zdánlivě nemožné stalo' se hravě skutkem: Babička opatřila dlouhé necky a vyzvala shromážděné diváky, aby donesli, jak možno mnoho teplé vody.

Lidé se s ochotou obdivuhodnou rozběhli a za malou chvíli se vraceli se džbány a vědry plnými teplé vody. A tak za dobu nesmírně krátkou jsme položili nemocnou do necek. Já ve svých nápravných pokusech pokračoval a babička mne povzbuzovala, říkajíc: »Budou vidět, že se jim to podaří.« A podařilo se. Za několik málo* minut, co byla nemocná v teplé vodě, kýla náhle povolila a vkkaizla zpět do dutiny břišní.

Běželo nyní jen o to, jak zameziti, aby kýla zase ne-vyklouzla ven.- Bylo jasno, že nutno přiložiti nějaký obvaz, který by vyklouznutí zamezil. Obvin jsem sice sebou měl, ale bylo potřeba přiložiti na bránu kýlní něco pevného tak, aby nebezpečí bylo dostatečně čeleno. Vzpomněl jsem si, že by kus suché mycí houby účelu takovému vyhověti mohl. Ale kde vzíti v chudé Peci mycí houbu1? Nicméně statečná babička i zde se osvědčila. Vyšla na zápraží a oznámila shromážděným divákům, že jest nutno vyhledati kus mycí houby. Diváci se


Předchozí   Následující