Předchozí 0321 Následující
str. 318

n o v ě (Sokol). Dne 2. května (Ženská kóm. Čte. nár. dem.) v R a-k dvii í o e, Přástky, dvtaikráte. Naposledy dne 13. května (Čten. spolelk paní a dívek, Solkol) ve V e 1 v a r e c h.

Časové zprávy.

Slezská národopisná slavnost v Praze. Do »Českého Lidu« také patří zpráva, že v Praze o hospodářské výstavě uspořádána bude slezská národopisná slavnost. Slezské národopisné sdružení »Sedlišťané ;< v Sedlištích na Těšínsku uspořádají v polovici května zájezd do Prahy, kde v některém z větších sálů uspořádají »slezskou pobavu«, na které »Sedlišťané« při své slezské hudbě zatančí na 50 rázovitých slezských tanců a zazpívají slezské písně. V neděli 18. května uspořádají »Sedlišťané« průvod Prahou, načež na výstavišti uspořádána bude národopisná slavnost »Rok na slezské dědině«, kde se budou předvádět: slezská svatba a čepeni nevěsty, slezské májové slavnosti: Stavění a kácení máje, Staré právo slezských děvuch, slezské dožinky a pod. Výpravu organisuje znalec slezského svérázu a vážený náš spolupracovník redaktor Józa Vochala, vůdce »Sedlišťanů« ze Sedlišť na Těšínsku.    Č. Zíbrt.
»Slezské pobavy.« Aby zachránili své staré slezské tance a písně i při venkovských muzykach a plesích, konají »Sedlišťané«, svým slezským národopisným sdružením na Těšínsku zvláštní zábavy pod názvem »slezské pobavy«. Vymýtili z nich moderní tance úplně a také vídeňské valčíky z nich odstranili. Za to znovuzavedeny národní tance slezské a nápěvy z, lidových písní. Jak se takový druh zábavy líbí, svědčí, že letos konali »Sedlišťané« již 10. svou »slezskou pobavu«, ač byla pořádaná ve vzdálenosti 2 hodin od dráhy, přišli si na ní zatančit líčastníei z 32 obcí a měst. Tuto »slezskou pobavu« chtí »Sedlišťané« uspořádati o letošní hospodářské výstavě také v Praze. V některém z větších pražských sálů zatančí 200 »Sedlišťanů« přes 50 původních svých slezských tanců při slezské hudbě s gaj-došem (dudákem) a cymbałem.    Jóža Vochala.

Směs.

Čarodějnice v Olomouci r. 1920. Mají tam čarodějnici, opravdovskou, podle všech předpisů, jak vykazují tradice našich báchorek, skutečnou čarodějnici. Byla to 811'etá Františka Kulíškova, bydlící v tmavém kumbálku na Wilsonově náměstí č. 11. Bůh ví, jak dlouho už Kulíškova zabývala se čarodějní-


Předchozí   Následující