Předchozí 0345 Následující
str. 342

Tato třetí cesta, nejdelší a nejnamáhavější, byla také nejnebezpečnější, ale statečný putovník nedal se v touze po Svaté Zemi, do níž mu dvakráte náhoda zlá znemožnila vstup, nijak zviklati a nelekaje se ničeho, dosáhl po útrapách tehdejšího cestování nepohodlného a nebezpečného konečně obdivuhodně svého cíle.

P. Bogatyrev:

Den sv. Jana Křtitele (Ivandel) v Podkarpatské Rusi.

M a r m a r o š s k á župa: Když na Jana Křtitele hřmí, všecky ořechy spadají; když nezahrmí, bude jich dost a dost. (Veljatino.) Sbírají tajně léčivé byliny, aby jich nikdo neviděl. (Volovoje). Eáno chýše, chlév se okrašluje lískovým ořeším; ženy, které umějí čarovati, sbírají ráno byliny. Zapichují do země kolem chaty větve lískového ořechu. Vyzdobují chalupu tam, kde v tom roce nikdo neumřel, a kde umřel, tam zdobí ji až napřesrok. (V. Sinevir.) Je půst. Kolem chat zarážejí lískové ořeší jako na Hod Boží svatodušní. Zaplétají si do vlasti vodní kosatce »Kosatyn«, aby byly hodně dlouhé. Snv. Mater. XV., 49; VI., 125. (Vyšn. Bystra.) Ozdobují chaty haluzemi. Hledají rozmanité květy. Dívky sbírají trávu zvanou »tancuvnyk«, která se třese a tancuje, když je vítr, aby hodně tancovaly a mládenci brali je k tanci. (Prislop.)

Léčivé byliny na s v. Jana sbírané: Hiscovanec (Asplenium trichomanes). Má-li člověk bolák, který si uhnal nastydnutím, buď že chodil bos nebo neoblečen, dávají mu tu bylinu. Hází se do ohně, spaluje v nádobě, aby se mohl nabrati a prášek sype se na ránu. Není-li poranění vnější, bere se kořínek (je drobný jako tabák), dá se do vody a pije se jako čaj s cukrem. Devjatósyl (Ononis hircina) dává se do první koupele novorozence. Tučné je zillja (Sedům fabaria). Koupají se v něm, aby byli tlustí. Hodí se pro malé i velké. Muraščevnýk (Achilea millefolium) proti kašli. Rozžvýká, se (»dělá se od toho v ústech vítr«) a sní. Materýska (Knautia arvensis) pro koupel šestinedělně: Třeba jí natrhati mnoho, celý snop. Čortopolóch (Car-lina acaulis). Když se dobytek nebo člověk poleká hada, zmije, natrhá se, devět kusů se hodí do ohně a při tom se zaříkává: Jako z toho dým vychází, tak ať z tebe ďábel vyjde. (»Ja,k is seho dym ide, tak by s tebe djavol sja vybrau.«) To je třeba provésti do 24 hodin, jinak to pozbývá účinku. Holovatyn


Předchozí   Následující