Předchozí 0346 Následující
str. 343

(Astrantia major) *) hodí se pro všechno, ale pomáhá málo. Kvete různými květy. Používá se tak, že se CTicá a pak vyplivuje do bodláčí.

Ozdobují stavení listím a jasanem. Pop světí u kříže vodu. Věnčí se chata jen uvnitř, a na Hod Boží svatodušní jen venku. (Bogdan.)

Užhorodská župa: Když je na Jana Křtitele hezky, bude pěkná úroda. (Čornoholovlja.) Pasáci zatlukou do země velký kůl, okolo narovnají suchých větví a v předvečer Jana Křtitele hranici zapálí a skáčou kolem.1) Z hranice přinesou si domů ohořelé kusy dřev a dávají je na pole do zelí, aby se do něho nedávaly housenky. Zelí se okopává na Jana Křtitele.2) V době od Jana Křtitele (Kupała) do sv. Petra a Pavla nesmí se zelí okopávati (Ljuta). Na Jana Kupała se koupají, aby byli zdraví po celý rok.3) (Verchovina Bystra.)

Dr. J. Salaba:

Lidové podání o direktoru panském Nebosým na Hluboké.

Ve sbírce českých pohádek, pověstí a písní, vydané studentským spolkem »Slavií«, vypráví se o jakémsi panském direktoru Nebosým, či Tobosým, který byl prý moc zlý, týral i dřel sedláky, stále přesazoval mezníky a bral sedlákům půdu pro vrchnost. Za to po jeho smrti s ním prý čert vyoral brázdu u Munic (ves severozápadně od Hluboké).


*) Latinské názvy léčivých bylin zjistil laskavě ředitel botanického odldělení Nár. Mtusea Dr. Edvin Bayer, začež mu na tomto místě projevujeme upřímnou vděčnost.
l) Srov. Mat. VI 125 a 128; XV 74—75, Ěehoř, Čas. C. Mus, 1897, str. 365.; Niederle, II., sv. 1., 252; Cubinskij iV. 194. 2) Srov. Čubin-skij III, 195; Aničkov, Ves,, pesnja I, 265- 3) Srov. Mat. XV. 50; VII 263: itehoř. Čas. Č. Mus. 1897, 366; Niederle D. II. sv. 1., 253. — Sbírají trávy, Mat. XV, 49; VI, 125. III, 47; VII. 258; Éehoř, Čas, Č. Mus. 1897, 366; Niederle, Život. D. II. sv. 1., 253, Ozdobují chalupy, Mat. VII, 259; Sehoř, Čas. Č. Mus. 1897, 365'. Pozn. red. Srov., též Zíbrt, Lidové zábavy, obyčeje a pověry na den! sv. Jana Křtitele, Č. Č. Mus. 1891, 252: O původu lidových obřadů svatojanských; Svato jian'ské ohně; Puštění ohnivého kola s vrchu; Účinek svatojanské rosy; Koupel za večera sváto janského; Význjam rostlin podíle lidlo-vého podání svatojanského; Věštba z věnefeků; Význam některých zvířat podle lidového podání svatojanského; O sletu čarodějnic v noci svatojanské; Pranostiky. Tam uvozuji všude i lidové podání ruiské, jehož se Bogatyxev dovolává.

Předchozí   Následující