Předchozí 0033 Následující
str. 30

žících po kulaté, zvlášť k tomu upravené horní ploše stěny. Natáčení je zařízeno sice jednoduše, ale tak důmyslně, že celou věží vládne 151etý chlapec.

Dřevěný mlýn mívá podobu buď vysokého ctyřbokého hranolu nebo nahoře seříznutého ctyřbokého jehlanu. Šindelová stříška bývá sedlová, s valbou na straně křídel. Na »kalenici« (vrcholu) střechy břestského mlýna je umístěn otáčivý kovový praporek, označující směr větru (podle něho natáčí mlynář křídla) a ozdobený drobnou postavou koníčka. Stěny dřevěného mlýna skládají se z kolmých prken se zakrytými spárami a jsou prolomeny malými okénky, tvaru pravoúhlého nebo okrouhlého. Malebně je vyřešen vchod do otáčivého »větřáku«. Po schůdkách, chráněných šikmou šindelovou stříškou, přichází mlynář na »pavlač«, spočívající z části na vysunutých trámech hlavní konstrukce, z části na zvláštních dřevěných krákorcích. »Pavlač« má v dolní polovině zábradlí, nad ním zvedá se- šindelový přístřešek, podepřený sloiipky. Je-li ve mlýně »šalanda«, v níž přenocuje mlynář při plném chodu mlýna, bývá umístěna z části uvnitř budovy, z části na »pavlači«.

Zděný »větřák« má podobu seříznutého kuželu. Jeho proporce bývají různé, pokud jde o poměr šířky k výšce. Zdi jsou vystavěny z pálených cihel a z kamene a bývají omítnuty. Někde jsou úplně hladké, jinde (jako na Svatém Kopečku) jsou členěny vodorovnými římsami z cihel. Masivní zdi prolamují okénka a dvéře, vedoucí do přízemí mlýna, stálého to obydlí mjynářova.

Křídla obou typů »větřáku« tvoří dřevěné pruty a žaluzie z drobných prken. Podle síly větru se jednotlivá prkénka nebo celé plochy z nich složené odpínají nebo připínají. Po práci se žaluzie s křídel částečně sundávají, aby mohl vítr procházeti ne-rušeně křídly.

U dřevěného mlýna je zasazen uvnitř hlavní kolmý sloup dole do kříže, zatíženého obyčejně hromadou kamení, aby bylo docíleno stálosti; tento sloup, vzepřený ještě šikmými vzpěrami, které vycházejí ze čtyř konců základního kříže, prochází zvláštním sedlem (zvaným »křéžný sedío«), na kterém se otáčí podle potřeby celá budova, a na němž spočívá prvá podlaha mlýna, ve výši podlahy vnějšího »pavlače«; posléze nese hlavní vnitřní sloup v horní třetině budovy druhou podlahu, tak zvanou »plat-vu« a na ní mlecí zařízení, nasýpací koše a kameny.

Mlecí zařízení obou typů větrných mlýnů je stejné, jednoduché, rozvážně stvořené. Ve střeše mlýna je umístěn »zhřídel«, na němž jsou upevněna venku čtyři mohutná dřevěná křídla a uvnitř veliké kolmé dřevěné kolo, zvané »pal'eční koío«. Toto


Předchozí   Následující