Předchozí 0053 Následující
str. 50

Jestvuje-li dievčenský jarmok alebo tomu podobné ustanovizne? 17. Ako sa svedči žiť samotnej žene, muž ktorej je vojakom, alebo v Amerike, vo svete? (Na príklad musí bývať u rodiči mužových atď.) 18. Vyskytne-li sa pohlavná perverzita? 19. Je-li vo zvyku odháňanie plodov? Čo je o tomto v mravnom ohľade verejná mienka? 20. Je-li obvyklý system jednoho lebo dvoch deti? Vôbec je-li počet pôrodov menší, než bol za dávných časov? 21. Ako vychovávajú deti? Súhlasia-li v tomto ohľade so školou? 22. Ako zachádzajú s detmi? Bijú-li ich? 23. Je-li časté bitie ženy? V akých pádoch? 24. Čo je osud starých? Nepovažujú-li deti starých za ťarchu a nedaj ú-li im toto cítiť?

IV. Spoločenské mravy (Tradicie). 25. Sú-li staré obyčaje, povery prekážkami hospodárskeho pok-roku, alebo sú-li ľahko premožiteľnými? 2(i. Akých obyčajov sa najviac pridržujú? 27. V čom sa javí prepych, zvláště taký, ktorý hospodársku zkazu za-pričini? 28. Sú li také nákladné rodinné udalosti (narodenie, pohrab atd'.), ktoré môžu hmotnú zkazu rodiny zapríčiniť 1 Je-li dnes lepšia situácia, než za dávnych časov? 29. Jeli silný alkoholismus? (Primerane k minulosti.) Čo pijá? Pijú li ženy, deti? Je li to hanba, keď žena pije liehový nápoj? 30. Sú-li ab-olutní antialkoholisti a anti-nikotinisti? Čo je o tomto verejná mienka? Je-li to hanba, keď niekto nepije, alebo yzbudí-li to uznanie? 31. Ako zachádzajú s domácimi zvieraty? Majú-li zvlášť oblúbené domáce zviera? Vážia-li si ho viac, než koľká je jeho hospodárska hodnota? Či ho maznajú? (Na pr. bozkauí.) 32. Čo je hlavným predmetom dedinského ľudu mimo hospodárskych záležitosti? 33. čím sa zaoberajú vo voľnom čase: 1. večer, 2. v nedeľu, vo sviatok a 3. v zime?

V. Kriminalita dediny. 34. Ktoré sú y dedine naj-častej sa vyskytujúce zločiny? 35. V čom sa javí vystatovanie sa? (Bitka, krádež, klamstvo, pitie atď., také činy, pri ktorých hlavným motivumom nie je hmotná výhoda, alebo pôžitok, ale bravúr, hľadanie nebezpečenstva.) 36. Pod a'-é mravné posudzovanie padajú všeliaké kategorie krádeže, klamstva? (Na pr. pytláctvo, poľná krádež atď.) Akú krádež a klamstvo odsudzujú najviac? 37. Není-li hanbou byť žalářovaným? Čo sú obľahčujúce okolnosti? (Na pr. pri slobodným neni veľkou hanbou, pri ženatým áno, ipre bitku byť žalářovaným není hanbou, atď. t 38. Zvláště aké zakony nerešpektujú a prestúpenie akých zákonov napomáhajú? (Na pr. tajné pálenie liehu, pašovanie tabaku atď.) 39. Oškodenie koho padá pod miernejšie posúdenie? ^škodenie osob iných dedin, židov atď.)

VI. Aesthetika a kultura. 40. Čitávajú-li vžime a jaké knižky sú časté? (Biblia, modlitebná knižka, kalendár atď.) Je-li časté pisanie listov? 41 Majú-li vnímavosť k muzike, k spevu a básnictvu? Vznikajú-li v dedine i dnes ľudové piesne? Pre vezmú-li cudzie (inej národnosti) piesne a nápevy? Melodie operety? Prichádzaj ú-li do dediny komedianti? Je-li v dedine kino? Maj ú ludia gramofony? 42. Je li všade kvetinová záhrada? Ktoré sú obľúbené kvety? Je-li v tomto nejaká novšia móda? Sú-li v zime v izbe kvety? 43. Je-li ľudové umenie a v čom sa javí umelecká schopnosť? (Tkanie, vyšívanie, kresanie, rezbarčina, keramika, maľovanie na štítoch domu, na nabytku, pletenie rohoži atď.)

VII. Vnútorný život dediny. 44. Aké triedenie je medzi sedliakmi? Aké iné triedy sú mimo nich v dedine? 45. Koho počiivajú? Kto je vodcom? Čo zabezpečuje autoritu a vliv? 46.


Předchozí   Následující