Předchozí 0056 Následující
str. 53

9. Smeti z náměstj býwagj (gestliby se zatjm gináč neustanovilo) tomu přepusstené, který geho osnaženj podlé učiněné smlouvy na sebe vezme, ale i tento podroben gest rozkazům w § 1. 2., 7. a 8.

10. Wyhazowánj smetj domowych, sskla, střepůw aneb ťepaň (něm. Glas, oder Geschirrscherben) a hřebjkůw na ulicu, též byzděnj cest a rynstokůw pozůstatkami kuchyňskými aneb neřádem gakým-kolwěk pod trestem gest zakázáno.

11. Proti tomu gednagjcj negenom bude od policeynjho auřadu trestán, ale i k tomu nucen o rychlé odkliděnj wyhozené wěci se postarat. Kdyby ale ten nemohl býti wyskaumán, poljceynj auřad držj se wždycky držitele tohoto domu, před kterým se zneřaděnj stalo.

12. Z oken nic se nemá na ulicu wyléwati aneb wyhazowati.

13. Palaři (něm. Branntweinbrenner), kordybanjci (něm. Gärber, kordoban od špaň. města Cordova, jircha), masaři (něm. Fleischer, řezníci), my diáři a gin j řemeslnjci nesměgj pozůstatky swého řemesla, gakožto i wlastnjci dobytka neřád chléwůw a howad na ulicu wyházeti, aneb hnogůwku a gine nečisté tekutiny do rynstokůw pausstěti, nýbrž' magj to we swych dworkach do dolůw hnogowých umjstiť.

14. Ani před chléwy, ani před domy nesmj hnůg ležeti, zwlástě w zadnjch ulicjch musj dosawádnj nespůsobnost s wyházenjm bnoge dokonce, přestati a tento do wykopanych a zavřených dolůw hno-gových, ale bez zneřaděnj ulic sbírán býti; tyto doly zase magj každým razem, když budau plné, wyprázdněné a wyčistěné býti. Autraty na založenj těchto dolůw hnogowých má wlastnjk gruntu na sebe wzjti.

15. Wywáženj hnoge přes trh w patek gest docela zapowězeno.

16. Wozy, na kterých hnůg, smeti, rumowisko a neřád gakýkoli ulicemi wezen býwá, magj na předku i na zadku se založenými deskami opatřené a tak zřjzené býti, aby nic z nákladu na cestu newypadlo.

17. Překupnjci s wařiwem a owocem, cebularky (cibulářky) nesměgj pozůstatky swého towaru na náměstj (rynku) a giných mjstech nechati, nýbrž gich hned odstraniti

18. Nestydaté hyzděnj cest wykonáwanjm swé potřeby gest přjsně zakázáno. Každý gest úsilně žádán, takowého ohawu policeynjmu auřadu oznámiti, a geg, kdyby možná bylo, hned odewzdati. Tento má, krom policeynjho trestu, i k tomu býti přinucen, neřád hned odstraniti. Obyěegně w takowé přjpadnosti rodičowé za swé děti magj zodpowjdati.

19. Wlastnjci gruntůw, kdyby na m j stech k gegich čistěnj ná-ležegjcjch takowé nesswary se staly, magj dobraupřjčinu,zbytečnjkůw (něm. Frevler) policeynjmu auřadu odewzdati, aneb co neydoko-nalegi gich poznamenati, nebot oni tu powinnqst na sobě magj, ohyzděné m j sto hned wyčistiti, kdyby oni přestupnjci k tomu nemohli býti nuceni.

20. Kloaky genom w noci a sice od 11 hodin wečjr až do 5 hodin ráno magj wyprázdňowané a neřád w bečkách odkliděn býti. Budeli tjm cesta znečištěná, následuje trest, a cesta musj býti od hospodáře patřjcjho hned zase oznažena, aneb policeynj auřad dá to na geho autraty wykonati.

21. Wyhazowánj hnoge ze dworkůw na ulicu k odwáženj na role, musj wždycky rannjin gitrem začnauti, a co neywjc s tjm pospj-cháno býti. Nikda nesmj pod neypřjsněgssj policeynj pokutau takowá


Předchozí   Následující