Předchozí 0060 Následující
str. 57

předáwat (t. j. prodávati) a kupowat aneb gakýmkoli nápogem ssen-kowať aneb gizby billardowé (heruy s kulečníkem) kwěřegné potřebě otwjrat. Gen lékárnjk (apotekář) podle zákonných nařjzenj i w tom čase léky má prodáwat, a swau d j lnu otewřenu měti.

59. Rozkosse taneönj, weřegné průwody, gezděnj na saněch,pře-kažegjcj hlučné práce, aneb zaneprázdněn j gakékolwěk nesiněgj w bljzkqsti kostela přes nabożeństwo se státi.

60. Žebránj w dom j ch má co neywjc býti zamezeno, nehodu j žebráci magj býti chyceni a policeynj mu auřadu odewzdáni. Práwo a powinnost odewzdánj takowych žebrákůw neobmezuge se genom na polieeyuj sluhy, ale se wztahuge i na hospodáře a gegjch ko-mornjky (podruh v komoře). S žebragjcjmi wandrownýjni má gak s ginými žebráky gednáno býti.

Třetj oddělenj.

Následky přestupenj tohoto uličnjho pořádku.

61.. Rodiče, poručujci, hospodáři a mistři gsau při přestupenj tohoto uličnjgo pořádku za swé děti, schowance, čeládku, učně a to-warysse odpowpdiij, gestliby powinnau dohljdku nad gmenowanými osobami zanedbali.

62. Každý přestupek předesslých předpisůw od policeynjho auřadu bude kárán, když s njm žádné weliké schwalnj prowiněnj spogeno nenj aneb žádná sskoda nepowstala, kteráby wyssetřowánj před saudem prawnjm požadowala.

63. Přestupnjci upadugj trestu peněžitému od pěti českých až k desjti ssirokým tolarům, a nadto gesstě wssecku učinenau sskodu musegj wynahradit. Dle okoličnostj tento peněžitý trest w uwězněnj přiměřené bude proměněn.

fi4. K doby se domnjwal, žeby při trestu od policeynjho auřadu ustanoweném gemu křiwda se stala, může se u králowského ředitel-stwa (regyrunku) stěžowati, aneb v dowolených přjpadnostech může žádati, aby saudce prawnj tu wěc rozsaudil. To se ale musj w desjti dnech státi a každý má swé stěžowánj w těchto dnech Magistrátu k dalssjmu odewzdánj podati, nebo po minulých, těchto dnech může se ustanowený peněžitý trest i násiljm wzjti aneb giná pokuta w skutek uwedená být.

65. Wssickni auřednjcj wykonawagjcj policie gsau k neypřjsněgssj pozornosti na přestupky proti tomuto uličnjmu pořádku zawázáni, a za geho zachowánj odpowědnj. Také magj předstawenj okresu podle § 182 městského pořádku a zwlasst podle §§ 2 a 6 Inštrukcie pro ně od 6. Zařj 1816 při tomto dohljdán j spolu aučinkowať, a každý obywatel gest powinněn, gegjch nařjzení, když předesslé oznámené předpisy nepřesáliá, dokonale wyplniť a každá rozpustná odpornost aneb drážděnj při wykonáwánj gegjch powinnostj přjsně bude trestána. My ale ku každému z obywatelůw tu důvěrnost máme, že k zachowań j těchto daných předpisůw rád a ochotně se přičiň j a policeynj auřad i s gehp služebnjky při potřebě tjm vjce podpo-rowati bude, poněwadž oni gen dobro obywatelůw na ohledu magj.

WHulčjně 4ho Února 1842. MAGISTEAT. Janečky. W. Janečky. Koljbay. Uherek. C. Janečky. Mičan. (Vněmeckém textu podepsáni: Janetzki. W. Janetzki. Kollibai. Uherek. C. Janetzki. Mitschein.)

Předesslýuličnj pořádek gest potwrzen. W Opoli 13ho Srpna 1842. Králowské ředitelstwo, Oddělenj wnitřn.ich záležitostj. ^Ewald.

Pozn. red. Mám připraveny pro »Český Lid« další podobné a jiné doklady o českosti Hlučína města i okolí. Srv. Prásek Vlastivěda slezská II. 207 ad.


Předchozí   Následující