Předchozí 0026 Následující
str. 23
Ludvík Kuba:

„Chmelíčku, chrněli", píseň z Chodska.

Srovnávací studie.

Když jsem sbíral písně na Chodsku roku 1893, zpívala mi na Peci blíže Postřekova (působišti nešťastného malíře J. Špil-lara) tři děvčata v trbjzpevu píseň o chrněli tak, jak ji tuto podávám v partituře s úplným textem:



2. Dyby si, chrněli, po plotech nelez, nenadělal by si z panenek nevěst!

3. Ale že, chrněli, po plotech lezeš, leckerýs panence věneček vezmeš!

Písnička jistě'prastará, hned mi uvízla v paměti, ačkoliv jsem tenkráte zapomínal jednu pro druhou (zapsalť jsem jich za měsíc asi 400) a to méně pro výjimečný případ, že byla zpívána v trojzpěvu, ale pro její roztomilost, kotvící v umělecké zaokrouhlenosti, o niž zásluhu měl v prvé řadě básnicky dokonalý text. 1 hudební stránka nebyla bez zajímavosti. Písnička milá dovedla si opatřiti roucho1 případné, jen zvyšující roz-milost její.

Nápěv vyvinul se ze starodávného tanečního typu jihočeského, podnes nazývaného »do koleěka.« Je to jednoduchá ferina písňová, sroubená z taktů trojčtvrtních o dobách stejného důrazu, po případě s důrazem na době druhé. Melodie netouží po velkém rozpětí, naopak slyšíme téměř výhradně jen bystře Kvapící noty čtvrťové, jež rády opakují se ve stejné výši a jichž


Předchozí   Následující