Předchozí 0040 Následující
str. 37

křídla a kuželovitá šindelová stříška, to všechno- působí nad rodištěm Palackého dojmem skutečně bizarním a nesnadno zapo-menntelným.

Také »větrňák« úplně dřevěný, v Janovicích u Starého Jičína, ovládá celý kraj. Na vrcholu pahorku janovického stojí větrník, proto se hornímu konci osady říká »U větrnáku«, píše »Moravské Kravařsko« (str. 179). Je to nyní Páterův mlýn. Pohled od něho na všechny strany, zvláště na Starý Jičín a na hradní zříceními nad ním je rozkošný. Janovický mlýn je téměř čtvercového půdorysu (580 X 5-50 m). Jeho stěny tyčí se kolmo do vrchu. Sedlová šindelová střecha uzavírá hranolovité tělo tohoto štíhlého1, ladného »větrnáku«, který se natáčí proti větru před mletím celý kolem vnitřního kolmého hlavního sloupu trámem, zvaným »ocas« (na obrázku vpředu). Po schůdkách vchází mlynář na otevřený malebný »pavlaěek« se zábradlím a pultovoti šindelovou stříškou a z něho do »múčnice«, V nejvyšším poschodí jest umístěn hřídel, zvaný »val«, s velikým kolmým kolem, dále koš a mlýnské kameny. Janovický »větrňák« jen šrotuje. Byl vystavěn r. 1837. Tento letopočet je vřezán do hlavního kolmého dubového trámu dole pod »múčnicí«.

Oba »větrňáky«, hodslavský i janovický, jsou peknými představiteli obou typů větrných mlýnů v moravském Poodří: zděného rozložitého, jakoby se zemí srostlého, a štíhlého dřevěného, vzdorujícího sebevědomě nejprudšímu větru.

Je na pracovnících Moravského Kravařska, aby doplnili slovem i obrazem tuto stať a zachovali tak pro budoucnost jasnou představu o těchto svérázných stavbách, které nejen přinášejí dosud veliký užitek místnímu obyvatelstvu, zvláště chudšímu, nýbrž také zkrášlují svými mohutnými křídly na útlých tělíčkách zvlněný kraj po obou březích Odry a jsou svědky tesařské pohotovosti, uložené v celém jejich jednoduchém a přece dovedném ústrojí.

@S@Frant. Navrátil:

Starodávné praporce jihočeských obcí.

Se 4 obrázky.

Zajímavou ukázkou lidového vyšívání s podobou lidskou, což zřídka kdy se vyskytuje, jsou vedle koutní c svatební praporce. O svatebních praporcích z okolí Počátek psal již v Českém Lidu (III. str. 97) Fr. Lego. Doplňuji jeho stať a podávám tu ukázKy


Předchozí   Následující