Předchozí 0052 Následující
str. 49
Rudolf Vonka:

Ohlas lidové Řehořské a Mikulášské „litanie" v učebnicích Komenského a v obřadu zkušebním učně vstupujícího do zednářské lože.

Úvod redaktorů v. Pro porozumění vzpomínkám R. Von-ky na mládí v Křinci, podávám několik řádek na vysvětlenou. V knížce »Veselé chvíle v životě lidu českého«, svazek 3. (Masopust držíme, Pomlázka se ěepejří), Praha, F. Šimáček 1910, podávám podrobnosti, jak školáci (vojáci Řehořovi), při svých obchůzkách po domech hrávali »na mistra«. Zachovalo se tu starodávné říkání, upravené ze židovské a východní Ha-gady na-způsob hádanek, co jest jedlen, co dva atd. Odpovědi zněly u židů po židovském smyslu, vi křesťanů podle učení křesťanského, u mohamedánů podle zákona proroka Mohameda. Literaturu o tom zevrubně i vzory židovské a východní vůbec, upravené podle obřadů velikonočních, s poukazem na polské studie J. Karlowicze a jiných, jakož i varianty všelijaké a doplnky Erbenova textu, uveřejnil jsem v Českém Lidu s podrobnostmi. Někde místo mistra Řehoře zaujal v obchůzkách Mikulášských biskup Mikuláš.

Bývala hra na mistra vážná, z písma -svatého a pak také laškovná hra, žertovná, parodie vážných, biblických otázek a odpovědí. Žáci ptali se mistra Řehoře nebo biskup Mikuláš žáků. ,Nápěv byl zpěvavě žalmový s poklesem hlasu na konci.

Nejdříve hra vážná: »Mistře, mistře vyučený, ve všech školách vycvičený! pověz mi, co jest to jeden?« »Jeden Pán Bůh náš, který na nebi přebýváš.« »Mistře..., pověz mi, co jest to: Dvě?« »Dvě tabule Mojžíšovy, jeden Pán Bůh náš, který nad námi přebýváš.« »Mistře...: Tři?« »Tři svatí patriarchové, dvě tabule Mojžíšovy« atd. »Mistře...: Čtyry?« »Čtyry evangelisté, tři patriarchové« atd. »Mistře...: Pět?« »Pět ran Ježíšových, čtyři evangelisté« atd. »Mistře...: Šest?« «Šest štoudví kamenných, vínem naplněných, pět ran Ježíšových« atd. »Mistře...: Sedům?« »Sedům darů Ducha svatého, šest štoudví kamenných« atd. »Mistře...: Ošum?« »Osmero blahoslavenství, sedům darů Duchia svatého« atd. »Mistře...: Devět?« »Devět kůrů andělských, osmero blahoslavenství« atd. »Mistře...: Deset?« »De-


Předchozí   Následující