Předchozí 0073 Následující
str. 70

rozpuštěn jest kamenec. 2. Dávej na krk ručník v studené vodě smočený.

Proti bolení zubů. 1. Strč do vyhlodaného (kotlavého) zubu kousek kafru. 2. Uvař dubové listí a vyplachuj vlažným odvarem ústa, neb přilož teto vařené listí na tvář.

Proti růži (nátce). Nakuřování suchou růží.

Na zánět očí. Čerstvá petržel se přikládá.

Na ostré poranění (říznutí). 1. Březové lupání. 2. Slepičí sádlo.

Proti souchotinami. Usuší se byliny: jitrocel, bedrník a mateřídouška, to se pak dohromady vaří a teplý odvar každé ráno na lačný žaludek pije.

Proti dně (suchému lámání). Zelený »balšám« se uvaří na psím sádle^ procedí skrz plinku a tím se údy mažou.

Na podebraniny. 1. Jitrocelový lupen namazaný lojem. 2. Lůj na plince namazaný. 3. Mořská cibul, listí roztlučené na plátýnku.

Proti bolení žaludku. 1. Pije se odvar zeměžluče. 2. Odvar hořkého jetele. Hořký jetel jest prý nejjistější prostředek, »vyžene i hřebíky ze žaludku«. 3. Odvar peluňky. 4. Rum s černou kávou.

Proti žloutenici. 1. Žlutá vrba se nařeže, uvaří a v tom se nemocný myje; 2. myj se v žLouteničním koření a pij je.

Na otok: 1. vařené brambory sestrouhané na kaši, 2. olšový lupen, 3. březový lupen, 4. potočník, 5. nakuřování koudelí.

Proti průjmů (běhavce, bolení břicha). Jedí se: 1. suché jahody, 2. suché trnky, 3. suché hrušky, 4. usušené hlavičky totenu (Toten lékařský, Sanguisorba officinalis) v polévce.

Proti nadmutí větrem (proti »větrům«). 1. Ohřívá se taška a přikládá obalena do pleny na život. 2, Dá se krejcar, na němž přilepená a zapálená vosková svíčička, na pupek a přikryje se to skleničkou.

Proti pálení záhy. 1. Jí se syrový hrách. 2. Pije se studené mléko.

Eugen Stoklas:

Bývalý větrný mlýn v Kostelci nad Černými lesy.

Matka moje Marie Stoklasová, dcera revírníka z Rataj n. Sázavou, často mi vypravovala o větráku v Kostelci n. Č. 1, Ukazovala mi na Pražské silnici i stavení, jež kdysi bylo větrákem,


Předchozí   Následující