Předchozí 0092 Následující
str. 89

Bude-li !ve čtvrtek Krista Pána narození, tu přijde vítr dobrý a deště pršení.

Bude-li v pátek Božího narození, celá zima tuhá bude bez proměny. S ovocem, sehnou se stromové, řepy porostou, hlávky makové.

Bude-li vánoc v sobotu, mračnou, studenou míti budem zimu tu. Potem drahý a přetěžký čas nastane; neb obilí i ovoce'bude neúrodné.

Vychází-li ráno slunce na Hod Boží veselé, že hojnost vína bude, věz cele.

Jitřní jasné, tmavé stodoly; tmavé vánoce, světlé stodoly.

Je-li o. jitřní hvězdno, bez větrů a deště, slepice hodně ponesou, víno a ovoce se urodí.

'Tmavé váncce, dojné krávy; světlé vánoce, ponesou slepice.

Roste-li tráva v lednu, padá celý rok ke dnu. (t. j. neroste.) Roste den, roste i zima.

Teplý leden, polituj, Bože! V lednu mlhy přivodí mokré jaro! Častý déšť v lednu mrví hojně oboru kněžskou (hřbitov!).

Nový rck-li zasvítí jen tolik slunce, co 'by se bičem mrsklo, bude i srpen jasen, a žně v něm pohodlný! Svítí-li slunce jaisně, bude mnoho ryb. Bude-li mnoho záře v Nové léto, naříkání bude pro války, věz to; mnoho různic mezi lidmi bude, přijdou též velké nečasy.

Alois Menšík:

Veselé vánoční hody na Mor. Slovácku.

Vánoce! Co kouzla spočívá v tomto slově, jak mladým, tak i starým! Celý týden před svátky panuie v domácnosti zvláštní ruch. Hospodyně má plné ruce práce. Den před Štědrým dnem sází celý den do peci, vždyť nutno »pečeného« nadělati na celé svátky. Peče vdolečky, makovníky, canetky (dlouhé buchty, jež možno dáti pouze dvě po délce pleichu), říčice (větší koláče, které jsou »podělány« smíšeninou z trnek a máku), chutné trnčáky a j.

Štědrý den! Kdo jen poněkud může, jde na (poslední roráty. Jak velcí, tak malí zachovávají celý den přísný půst. Dospělí nepojídají ničeho, děti dostanou jenom kousek chleba. Aby děti snadněji udržely maminky celý den od jídla, slibují ¦ jim, že uvidí zlaté prasátko anebo zlatého beránka. Děti nezdxženlivé strašívají, že uvidí na stěně svini nebo pod stolem berana.

V některých rodinách přechází půst i na dobytek. Baběnka Hanáčková z Derfle u Uh. Hradiště zavazuje doposud kravám huby obříslem, aby nemohly chytiti potravy.


Předchozí   Následující