Předchozí 0093 Následující
str. 90

Nežli se setmí, musí býti všechno poklizeno, aby mohla celá rodina zasednouti ke svatovečernínm obědta. K tomuto obědu scházejí se pokud možno všichni členové rodiny, i ti, kteří se třeba zdržují po celý rok v cizině.

Baběnka Hanáčková pamatuje před obědem napřed na dobytek. Vezme oplatky s chlebem, zajde do chléva, odváže dobytku huby a dá jim je požíti. Potom jim hodí za žebřík přichjr-stané krmivo. -

Vrátí se do izby a počíná večerní oběd. Nežli počnou obědvati, promluví hospodář anebo hospodyně: »Jestli do tak roku budeme všecí pohromadě.« A přítomní odpovídají: >sDaj to Pambii nebeský.« Pak vstanou a modlí se všichni společně »Otčenáš«. Dříve se modlívali rozmanité modlitby déle než půl hodiny.

Po modlitbě dostane každý oplatek s medem. Pak přinese hospodyně zasmaženou kašovou polévku s hubami (v novější době mívají polévku »lukšovou«, nudlovou), krupičnou kaši, která je pomastená máslem a posypána skořicí a perníkem, na konec večeře přinese koláče. Po večeři posbírá hospodyně zbytky se stolu a odnáší je dobytku nebo drůbeži.

Ze dvora jde přímo na komoru a vezme ošívku, na které se usmívají suché hrušky, krejánký,-švestky, ořechv a často i někdy čerstvá jablka a hrozny. Na tyto dary se děti nejvíce těší. Otec anebo matka je rovným dílem podělují a mají radost, jak nedočkavým dětem září očka.

Venku zatroubí pastýř. Zámožnější děti vyběhnou se podívati na vvstroiené pastýře, chudobné 'děti dostáváni znamení, že mají vyjíti z domu a koledovat. A je to zajímavá noc. Zvláště za tmavé nociblýskaií se na všech místech1 malinká světélka a ode všech koutů zaznívá koledování.

V Nové Vsi koledníoi zpívaní: Daj Pán Bůh zdraví, veselí, napřed nánu hospodářů,.potom jeho manželce a naposledy vše-ckej čeládce!

V Derfli zpívali: Pochválen buď Ježíš Kristus, vinšujeme vám, milý pane hospodářů i vašim dítkám. Zdaleka k vám ideme, novinu vám neseme, že se Kristus Pan narodil v městě Betlémě.

V Boršicích zpívaií: Pojďte chlapci k nám, koledu vám dám, po jablíčku, po oříšku, oblečte se db kožíšku, b^de zima mráz. slyším divný hlas: Ptáčkové divě wdítwíí, pastýřkové vv-trubuií, co to nového, neslýchaného? Františku, posoěš a do le«a běž., utni dřívečka suchého na kolébku jeho. Kolébku děla, Jeříšku ju dá. Verunka běží. už je u dveří, nese smetany flaš-čičku. hrudu m»sla na kasičku, kasičku dělá. Ježíšku iu dá.

Ve Starém Městě zpívají: Ščasný, milý, dobrý večer vinšu-


Předchozí   Následující