Předchozí 0095 Následující
str. 92

jící toho roku nikam nedostane. Odpluje-li skořápka od kraje, soůdívají, že odejde do světa. Ponoří-li se skořápka, umře do roka. Rozkrajují jablka a kdo rozřízne jádro, ten zemře do raka; kdo jádra nerozřízne, bude míti štěstí. Rozžehují sirky a komu udělá silnější stín na stěně, ten bude míti štěstí. Komu udělá slabý stín, ten do raka umře. Při světle se dívají, jaký stín má jejich tělo. Je-li stín dotyčného bez hlavy, umře do roka; má-li stín se třemi hlavami, také umře. Kdo první při loxipání ořechu přišel na práchnivý, ten zemře do roka; kdo dostane prázdný ořech, ten bilde nemocen,

Skořápky z ořechů vyhazují děvčata z domu. Z které strany v té době zaštěká pes, z té přijde ženich- Děvčata si ukrojí po kousku chleba, položí jei na lopatku a vynesou ven. Kterému děvčeti zavolaný .pes kousek chleba napřed u-chytne, ta se vdá do roka. Děvčata nosí v náručí do kuchyně dřevo. V jizbě je srovnávají a kterého děvčete jsou dřeva do páru, to se do roka vdá. Při pečení koláčů vezme děvče první upečený a jde s ním na roh chalupy, kde jej pojídá. S které strany zaštěká pes, tam se děvče vdá. Děvčata si vezmou tři hrnečky: jedna z nich dá nepozorovaně pod jeden hrneček kousek chleba, pod druhý prstýnek, pod třetí hřebínek. Pak jiná svobodná děvčata hádají. U-hodne-li, kde je chléb, vezme si ju sedlák. Uhodne-li, kde je prstýnek, dostane lesního mládence. Když uhpdne, kde jo" hřebínek, dostane prý řemesníka.

Děvčata odcházejí do zahrady, třesou bezem a říkají: Třasu, třasu bez,, ozvi se tmě pes, kde mé ščestí dnes! Ve kterém domě se pes ozve, tam je příští její ženich. Děvčata házejí papučem přes hlavu. Dopadne-li špičkou ke dveřím, vdá se děvče z domu; dopadne-li ke dveřím patou, přižení se hoch do domu. Děvčata »krxížlajú« opatrně jablko, aby slupky nepřetrhla. Slupku hodí přes hlavu a dle tvaru ležící slupky hádají o písmenech, jak se jejich ženich bude jmenovati. O půlnoci nachystá dívka jídlo na dva talíře. Když ponocný troubí dvanáct hodin, přijde prý »usouzený« a pojí s děvčetem. Pověra tato prý brzy zanikla, poněvadž se prý jednomu děvčeti zjevil kostlivec a oHa do roka zemřela.

Po večeři přivazují po jedné straně nože skývu chleba a po druhé straně skývu koláče. Pod čím druhého dne je nůž zrezavělý, toho v nastávajícím, roce pochybí, buď rži nebo žita. Kolik zrnek máku někdo sní o Štědrém dni, tolik bude míti osýpek. Kdo je bitý na Štědrý den, bude bitý po celý rok. JeJi o Štědrém dni hádka v rodině, bude v ní hádka po celý rok. Opozdí-li se některý člen rodiny při svatoveěerním obědě, budou ho sháněti k večeři po celý rok.


Předchozí   Následující