Předchozí 0130 Následující
str. 127
sedí, k týmž stranám, aby je na týž svátky buďto na rukojmě neb jiný snesitedlný způsob z křesťanské lásky propustiti odporni nebyli, se přimluvil (1648. 22. prosince.)    Č. Zíbrt.

Zákaz chození s Mikulášem v Benešově 1803. E. 1803 v předvečer sv. Mikuláše převléklo se v Benešově u Prahy 12 chasníků za Mikuláše a chodili po Bemešovu. To se nelíbilo jednomu radnímu a stěžoval si městské radě na jednání toto, ježto Prý jest proti zemskému nařízení. Ale když mělo dojíti dne 30. ledna 1804 ke stání proti 12 mladíkům, upustil zbytečně horlivý pan radní od žaloby. (Městský archiv v Benešově.)

    Kajetán Turek.

Klovcové (klovavé) báby. Před Novým rokem večer chodívají ta,k zvané klovavé báby, přestrojené mladé i staré ženy. Obaleny jsou v prostěradla a cd obličeje zahaleného škraboškou mají čapí, dlouhý nos, z látky upravený. Klovají mládež, škádlí, napomínají, aby se příštím rokem dobře hoši i děvčata chovali. Chodí s nimi »hadr-ník« s rancem, sbírá do pytle m'sto hadrů buchty, »báby«, dolky atd. Společně se o to rozdělí. (Klučenice.) Srv. Zíbrt, Den se krátí, noc se dlouží (Martin Gecilka, Ondřej, Barborky, Mikuláš, Lucie, Žber), Praha 1910 (Veselé chvíle v životě lidu českého, svazek 6.). Praha, 1910, str. 70 (vyobrazení).

    Jan Mašek.
Neočekávaná vánoční pečínka na Chodsku. Za starodávna na Chodsku ja.ko jinde byly černé kuchyně klenuté. Uprostřed klenutí zužoval se do výše otvor, až se vytvořil komín. Kamna měla ústa z kuchyně jako do pece. Tam v kamnech ráno podpálili hranici z polen, a vydrželo teplo v sednici až do druhého dne. Když bývalo v zimě mnoho sněhu, bývaly na Šumavě zaváty celá vesnice. Byly také zaváty v Chodově na Hůrce chalupy sněhem a Houdková se trápila starostí, co vařiti na Boží Hod, na svátky, co, kde a jak. Vrátila se z půlnoční, co to šramotí v černé kuchyni? Spadl tam v noci zajíc, zabloudivší po sněhu zmrzlém. Tak měli Houdkovi neočekávanou vánoční pečínku. Já jí neviděl a nejedl, ale rozprávěl tatínek o té divné příhodě.    Jakub Kobes (Chodov).
Chození s »Ježíškem« na Jistebnicku. V okolí jistebnickém chodívají dva hoši o vánocích s »Ježíškem«. Majíce jesličky, zpívají v každém stavení dvojhlasně vánoční písraě a koledy. Doba tohoto koledování přestává svátkem Tří králů. Ve Stálci u Tábora chodí děvčata klepat na Štědrý večer na dvéře zavřeného kurníku. Ozve-li se jim slepice, nevdají se v příštím roce. Ozve-li se jim kohout, dostanou za muže mladého a hezkého. Ozve-li se jim kapoun, dostanou vdovce.    Frant. B. Vaněk-

Předchozí   Následující