Předchozí 0151 Následující
str. 148

Má také od svých milých rodičů přikázáno, aby vás jiako své nejmilejší rodiče etila, vámi se řídila, vás milovala, vám ochotně sloužila a potěšení, jak manželi, tak i vám působila. A jako někdy Tobiáš, když nevěstu svou. Sáru zdaleka spatřil, ře>kl: »Zdráva přicházela, dcero! Požehnaný Bůh, který tě přivedl k nám i otec i matka tvá«, tak já nyní na místě jejich žádám, abyste těmto svým dětem otcovské i mateřské požehnání udělili (ženich s-nevěstou kleknou k nohám): v Požehnáni Boha Otce atd.« Poté se v domě ženichově »jedlo a pilo« . . .

Toť byl postup svatby v době ještě nedávné, když, abych s biblí mluvil, »vrchním správcem svatby« býval člověk dobrý a bohabojný kostelník Štěpán Los. Všecky zápisiky po něm chová jeho syn Karel Los, domkář v Řeporyjích, který je ve všem jeho nástapcem.

Boža Dvořák:

Masopust na českém východě, zvláště v Pardubicích.

Východní Čechy mívaly na »ostatek« rázovité maškary, které vystupovaly často s velkou okázalostí. Z České Třebové chodila maškarní návštěva do Ústí a zase opačně a vynalézány byly nejsměšnější maškarády, zvláště pak když vůkolní vesnice české se se svými maškarními průvody připojily. Německé obce se málo zúčastnily průvodu a maškár málo strojily.

V českých průvodech býval nezbytný Michl, s velkou hubou, pouze ve vestě s vatovanými prošívanými rukávy, s čepičkou, s třapcem na hlavě, a objemným vycpanými bříškem, na zelených pestrých šandáeh zavěšeným. Tento Michl nejvíce dráždil Němce v obci Hylvátech a tak sváděly nemalé půtky priivody maškarní, procházející Hylváty.

Zákaz, průvodů maškarních měl původ v Pardubicích. Když byl místodržitélem v Praze Kraus, vydal na popud pardubického okresního hejtmana »Baňkala« nařízení, aby miaškary, které se-směšňují vážné osoby, neprocházely se po ulicích.

A když pak nějaký rok poizději stal se v Pardubicích případ, že o »poliřbu« na »ostatek«, tři živnostníci ustrojení podle starého zrvyku za židy, šli po chodníku s pohřbem, byli udáni pro rušení náboženství a jeden z nich na delší dobu odsouzen v Chrudimi, nastalo nemilé roztrpčení v Pardubicích mezi pořadateli osta tikových průvodů. Usneseno v Pardubicích skoro ve všech spolcích pořádati za to průvody na rok eo nejokázalejší.

Ale totoi dobré mínění novou žádostí k místodržitelství


Předchozí   Následující