Předchozí 0152 Následující
str. 149

zmařil okr. hejtman. Baukal a docílil, že průvody maškarní vůbec byly zakázány v celých Cechách i později v celém Ea-kousku. Výnos zněl: Politickým správám nařizuje se, aby ve známost uvedly zákaz všech průvodů o masopustní úterek,které jako žebravé obtěžují obecenstvo. ~ Ale žebravých maškár by vrlo poskrovnu. Pres zákaz tu a tam na vsích vypraví mladez nějfkou maškaru, ale to je již jen stín dávných maskarad a srdečného českého humoru a nevinného celkem veselí.

Na Pardubicku bylo. o masopustní úterek snad nejveseleji. Ve výpravě maškarních průvodů a maškár jednotlivé obce se předháněly a ve městě se chlubily, co vše dovedou. A tu se samo sebou rozumělo, že městští nesměli zůstati za venkovskými pozadu.

Z pardubických obcí mívával nejvýpravnější maškary Svitkov. Dokud ještě býval na živu starosta obce Šáda, přezdívkou »Fujfík«, musely maškarní průvody sestavovati se před jeho statkem u rybníčka; později hlavní stanoviště bývalo proti mlýnu u hospody u Husáků. Tam také cd rána medvěd »hra-chovák« vítal u dvéří šenktyše hosty. Stávalo se dosti často, že k svítkovským maškarám přidali se medvědi s hrachováky z Popkovic, Srnojed, Rosic a. někdy i z Lánu a Čivic.

Lhotecký pan Pulpán každorcčně strojil hrachováka velkého s mládětem, které mělo zvoneček na krku. Chlapec ustrojený za mládě hrachováka byl největším potěšeními mládeže. Jednou však pantáta Pulpánů dal ustrojiti psa Nera do hrachotviny, ale byla to veliká potíž, než psa dostali přes přívoz, do Svítkova, Malý hrachovák, rozumí se, chodil po čtyřech, což se chlapcům nelíbilo, odvázali malého hrachováka od plotu a ten přes pole rovnou k přívozu a domů.

Muzika v hospodě hrála již před polednem, mládež nemívala odpůldne školu a kdyby měla, žádný by odpoledne masopustní do školy nepáchl. Medvědáři chodili dopoledne od čísla k číslu, a vše se připravovalo na. odpolední průvod do Pardubic

Napřed jel na »šemíku« hlasatel s trubkou, kol něho několik běžců šašků (laufrů), kteří dělali průvodu volnou cestu, ohánějíce se žilami a biči, které silně práskaly. Cikánská hudba, cikánky, kotláři, komedianti s vozem, někdy i s několika vozy, nezbytný zapejřený žid s rancem v cylindru, za ním rasovský se psem, Turek, Franc ze zámku, policajti, rychtář, medvědi, cikánky s cimbály a pištci s píšťalami, hráli medvědům k tanci. To vše tvořilo malebný průvod, k tomu nepřehledný zástup dětí a dospělých z vůkolních vesnic spěchalo k Pardubicům. Toho literka polovice obyvatel byla v Pardubicích. Jak nádherný


Předchozí   Následující