Předchozí 0161 Následující
str. 158
Když ještě byli na Šumavě medvědi, měli v Chodově na Do-mažlicku v Podskalí jámu na medvědy. Spadl tam medvěd. .Dudák Vondrášek, hrál na Peci na posvícení a když šel k ránu domů, napilý spadl rovněž do medvědí jámy. Hrůza hrůzoucí. Věděl však, že mají medvědi dudy rádi, začal honem dudati a tím 'medvěda ukonejšil, že si v druhém koutě spokojeně pobru-čoval. Druhého dne slyšeli lidé v lese dudáka, že pořád zoufale dudá. A skutečně, dudák byl v jámě i s medvědem. Vzali žebřík, postavili jej vedle dudáka, který pozpátek lezl pomalu po žebříku a při tom pilně dudal na dudy, až se dostal % jámy ven. Myslivec medvěda zastřeli].    Jakub Kobes (Chodov).

Medvěd rád poslouchá dudy. Dřevoryt z r. 1567.

U nás ještě v minulém století vlci řádili. O tom svědci nejedna pověst, z niehž jednu pěknou zaznamenává J. G. Lašek, spisovatel ve Vamberce. Tyká se lovišti vlků na Častolovsku, kde poslední vlk zastřelen 'byl r. 1840 v zimě v revíru Ledeclkém a vážil 98 liber. Řádily šelmy ty u vrchu Křivina, poblíže vsi OiStašovic. Až prý bude v Čechách nejhůře a Čechové nikde místa nenaleznou, kde by se skryli před svými nepřáteli, pod tímto vrchem prý najdou své útočiště. Proto zpívají v okolí: »Pod zelenou Křivinou, tam se věrní přivinou«.

Podle záznamu Gr. J. Laška; bývalo prý druhdy na tomto vrchu mnoho vlčích jam, jam k lapání vlků. Byly to hluboké jámy, pokryté roštím,"které se pod tíží běžícího1 zvířete provalilo- a zvíře pak bylo venkovany ubito. Že tyto lapáky mohly býti nebezpečné i nočním chodcům, o tom svědčí místní pověst o podroušeném hudebníku, který vraceje se v noci" doraů, zabloudil, do


Předchozí   Následující