Předchozí 0163 Následující
str. 160
v přirozených barvách pro pestré kroje a kouzlo slováckych výšivek a malůvek, konečně i filmu pro ruch pcdlužáekých. hodů v Lanžhotě. Je to část filmu tak nadšeně před lety přijatého »O dévčicu«, bez milostných výjevů. Min. rada Dvořák pobavil i poučil obrázky i přednáškou. Pane Bože, houšť!    Č. Zíbrt.
Výstavku jesliček v Plzni uspořádal na vánoce horlivý ře-ditel Národopisného musea Plzeňska, »u Gerlachů«, Ladislav Lábek. Kéž by každé město v republice mělo pracovníka tak obětavého, nadšeného a vzorně činného, jenž občasnými výstavkami, znalecky uspořádanými, budí zájem pro národopis Plzeňska. Ano, ano. »Navštivte výstavku jehličkovou, dopřejte dít-kám kus té staročeské radosti, kterou nová doba nedovede nahraditi!«    Č. Zíbrt.
Kouzlo vánoc. Nadšenou přednášku o této vděčné látce, provázenou pěknými obrázky, ukázkami koled, pořádal neúnavný, náš vážený spolupracovník, Ant. Šerm, v »Merkuru« 27. prosince 1925 v Praze. Taik jsem si představoval vzbuzení zájmu pro lidové padání československé!    Č. Zíbrt.

Směs.

Tříkrálová písmena K+ M + B, jsou-li napsána na dveřích ve mlýně, vysvětlují žertovně a škádlí na Pcčátecku takto: 7řaždý Mlynář Slazen, Který Málo Sere.    Fr. Navrátil.
Poslední dny masopustu proroky příští úrody. Prší-li v poslední, bláznivé dny masopuistní, říkávají v Železnici, že budou špatné žně. Pěkné počasí v poslední neděli masopustní předpovídá hojnou úrodu pšenice, v pondělí úrodu žita a v úterý úrodu »erteplí« (brambor).    Václav Kozák (Ml. Boleslav).
Ztrestaný rouhač na Popeleční středu. V úterý ostatkovém trvá na venkově taneční) zábava obyčejně jen do> půlnoci; neboť druhý den je Popeleění středa, doba ke kajicnosti určená. Když nastala půlnoc, vybízel při muzice jeden tanečník k rozchodu. Rozjarený jeden mladík zvolal: »E, co, Pán Bůh šel spát, a my budeme dělat, co budeme chtít.« Jak to dořekl, zčernal prý a na místě bylo po něm. Rouhal se!    Jindřich Bačovský (v Bestvině).
Masopustní pranostika. Jíš-li šišky o masopustě za kamny, vejce o velikonocxch na ledě požívati budeš. A naopak, fiiká-vala stará posluhovačka v Plzni.     J. Skřivánková-Šimerková,

Vydání a náklad naklad. Jan Svátek, Praha. — Za redakci voči viřadůra odpovídá
Jan Svátek. — Otiskování článkň dovoleno pouze se svolením nakladatelství. —
Patisk stihá se soudně. — Tiskem Dra Ed. Grégra a syna, Praha.

Předchozí   Následující