Předchozí 0185 Následující
str. 230

ale zase jdi na své předešlé místo, s kterého jsi přišel, bez škody mého těla a duše i mých tovaryšů, bez škody toho stavení i všech lidí a věcí v něm. Pokoj Boží buď mezi námi a tebou, ve jménu Pána Ježíše Krista rozdělme se od sebe. Nejsvětější Trojice odhradí nás, od něhož jsi přišel: Biih Otec t buď se mnou i s mými tovaryši. Bůh Syn buď se mnou i s mými tovaryši. Bůh Duch svatý, buď se mnou i s mými tovaryši. I mezi námi tak ať v pokoji Božím památka síly Ježíše Krista nás od sebe oddělí; a tak ty, Terofy, odejdi ve jménu Boha Otce t, Boha Syna t, Boha Ducha svatého t. Amen.

Frant. Starý: ¦

Recepis na hanácky ozeny maso a na vyhlášeny hanácky klobáse.

Veřež z prasete, ale z mrtvyho, hnef pře zabijačce, šrótke, po-dlóhly.tajak dlaň široký, možó bet ai šerši.Dylkosihospodeň orči sama, jak chce, krátky lebo delši. Deš se keta rozšáloje, tak se možó nadělat takový kóske taják je dlóhá, svičkoyá se rozřeže ,na tře kóske, % břocha se maso neodi, to se obečejně opeče alebo se dá do itrnic, žebra- se roseknó také na óski kósike, tak po dvóch lebo po třech. .

Tak roskóskovany maso se rozdělá na zem, dá do sklepa lebo nehde do komore na. nejako trávnico lebo vepranó rosífko, kósek podlévá kóska, abe vechladlo. Jak přende teply maso kósek na kósek, tak se zapaři a pak se nehodi k ničemo leda psékom. Drahé deň se maso hodně potře soló, kósek po. kósko a naklade se do škopka lebo do velkyho hrnca, podlévá teho, jaký je hospodářství a hodně se opěchoje. Potem se olópi trocho česneko, tak podlévá rozomo, ne málo, ,ne moc, šak každá dobrá kocharka jož to má v gryf o, a v moždiřo z trochó sole pokloče. Bode se Vám to zdát trocho divný, že »ze soló«, ale česnek bez sole veskakoje. a zle se kloče. Na dvócentovy prasesko se možó olópit tře velký hlavičke. Pokločené česnek se dá do vařiči vode, nechá se trocho povřit, pak se postaví nehde ven, abe voda ve-chladla a stodená se naleje na maso. Vode mosi bet toli, abe šecko belo pod ňó, abe ani kósek sochyho masa nevečnivalo ven. Tak naloženy maso se nechá v země dva tédně a v lite jeden tédeň ležet. Nehdo v poló oaso maso překládá, spodni navrch a.vrchni dule, ale nemosi to bet. Co mosi ale bet, je »abe belo dobře odačkany (opěchovany) a pod laikem«. S tem dačkanim ale pozor, abe pak se neA^eklačelo dno, potem be lák. vetek a


Předchozí   Následující