Předchozí 0186 Následující
str. 231

maso be se zkazelo. Za štrnást dni (meslim v zemni čas) se naloženy šrotke vedělají z lako, propchnó se do nich ďórke, tak ale na třeti dii z te dylke, provlikne se nejaké selněši špagát a konce se dobře zavážo na sok (meslim kance od teho špagáta a ne od mas) a pověsijó se na hůlko do odirně podlévá sebe, ne moc na hosto, abe se dobře proodile.

V ohnisko se zatopi a pomale se překládá, enom tak, abe to čódilo. Nelepši je dřivi tvrdý, bokový, može bet ai sérový, ale teho nesmi bet moc, lebo be to nehořelo. Deš je oheň seine, tak se može také pilenama zasepat, enom abe to hodně čódilo. Pro pěknó vůňo dávajó nehde do ohňa jalovec lebo jalofčeňke; dostane to kópit všode, hde to majó, v apatyce lebo v drogurii. Deš se zatopi rano o pěti hodinách a dobře se odi, tož v osm hodin na večr je maso fertyk. Deš se ovize, že be bolo potřeba maso přeložet, dá. se dulni hůlka navrch a horní ďule, abe belo sténak oozeny. V odiivni pod masem má bet ďórkované plech, abe maso, debe se otrhlo, nespadlo do ohňa alebo se neprepálelo. Na večir se nechá oheň vehasnót a deš je to možný, tož se maso nechá v odirni do rana, abe vechladlo.

Ozeny maso je moc dobry, deš se vaři ze zelenino: z petrželko, z mrkvo, celerem, ceboló, bobkovém léstkem, novém ko-řenim a pepřem v zrnkách. Ovařeny maso nechá se v polifce trocho vestednót, lebo ono, jak se z polifke vetáhne horky, moc veselme a strati chof. Ináč je moc dobry, kór ze zélim a ze šeš-kama a deš je k terno ešče hlt litovelskyho, tož je vám to okro-fcánske dobry.

Slainovy polte (ze řbeto) nalož z masem, ale tak, že slaina je dule na dně a pak teprf maso. Odit se može z masem, je-le ho malo; je-le masa ale moc, odi se slaina zlašč, mosi se ale miň topit. Odiš-li jo z masem, zavěs si jo hneť navrch na prvni tečko, abes na ňo viděla a deš bode třa,'abes je muhla hneť ve-dělat, lebo slaina je spiš oozena než maso. Chceš-le mět špek pa-prikované, potře ho papriko, než ho dáš odit. Slaina má to vé-hodo před masem, že se nemosi A^ařet, ale že se može jesť hneť sérová.

Recepis na vehlášeny hanácky klobáse. Robečko milá! Chca dělat dobry klobáse, pokraje zbetke ai odřeske z: celyho praseska na drobňóčky kóske a dé do látke lebo do škopka. Potem pokloč eesneko ze soló podlévá potřebě, ne málo, ne moc, tak akorát a rozmíchá z tem masem v té nádobě a neché to pěkně opleskany tak stédeň. Potem přede k temo trocho vode, kmino, paprike a pepřo (ne celyho, ale pokločenyho) tak podlévá svy zálebe, jak má hdo rád ostry, zamiš to dobře a .načgé do stref — boďto stře-


Předchozí   Následující