Předchozí 0187 Následující
str. 232

kačko (co je na cukroví), aleho rokó přes prste taják do itrnic. Hdo neonů rokó a nemá střekačko, ať si vezne kósek ružka třa z koze. Střeva mosijó bet prasečí, só-le čerstvý, só lepši. Střevo převaz špagátem taják o cergoláto díle/ možó bet ai kósek delši. Celý střevo naditý natoč na tečko a dé odit nad malém ohněm. Do pece překlade pomalečko, ab© klobáse nepopraskale. Za pul dňa só klobáse oozeny. Deš só oozeny, vetahni ich z odirne a pověs nehde na komoro (ale ne, abe se na ně kočke dostale) a ueché* je veehládnót, abe se nezapařele. Ešle ich chcó chlape jest, ovar im ich, až só meky. Chca ich skovat na lito, zalé ich do sádla.

Fr. Spal:

O dialektických zvláštnostech na Jičínsku.

(Dokončení.) @PP@II.

II.

Z adjektiv n ich zvláštností zasahá sem ze severu řídké »cacný« z časný, »eacná ženská«, zvědavá, všetečná. Slyšel jsem několikráte adjekt. »s parný« ve význ. vlhký a přitom horký. Vypravuje se o noční bouřce, které předcházel »sparný den«, soixvisí jistě s »parný«!

Aldijekt. »k a 1 ý« ve význ. pěkný, dobrý. To bude asi něco kalýho! K tomu adiverb. »kale«. Nebylo mu už-ráno kale. Ani psát kale neumí, m. dobře. Negativní adjekt. »nekalý«, jest obvyklé snad po celých Cechách; nikoli však zde obvyklé subst. »n e k a 1 o t a«. Otec napomíná děti: »Ať mně tam, kluci, neděláte žádnou nekalotu!«, t. j. uličnictví, něco nepatričného.

»Choditi n. jíti vlasatej«, m. ch.oditi, jíti s nepokrytou hlavou, t. j. bez klobouku, bez čepice nebo bez šátku, t. j. pirosto-vlasý. »To se nesluší«, praví kterási matka, »aby chodil do školy vlasatej.« Vyběhla na ulici jen tak, vlasatá a neustrojená!

Místo »torní a dolní« zná zdejší nářečí též tvary »h oření a d o 1 e n í«, hoření část, Horení Lochov, Bolení Bousov.

Oba tvary »hořenk i »dolení« prof. Gebauer ve spisovné mluvě neúprosně zavrhoval. Správně prý se říká a píše jen »horní a dolní«, nebo »hořejší a dolejší«. Vzpomínám >si živě, jak kdysi při recenzi kterési seminární práce zle se rozčilil a přidal (a to se stávalo zřídka!) skoro jizlivou poznámku, .když kdosi z posluchačů užil v referátu tvarů »dolení a hoření (okraj)«. Ale po smrti Gefoauerově hned nejbližší vydání »Pravidel če-


Předchozí   Následující