Předchozí 0196 Následující
str. 241
Čeněk Zíbrt:

J. L. Holuby Českému Lidu.

První starostí obou redaktorů Českého Lidu bylo, získati na Slovensku spolupracovníků. Již tenkráte, r. 1891, přibrali jsme do programu i na titul vedle Čech, Moravy a Slezska také Slovensko. Příteli Luborovi Niederlovi (jenž řídil až do čtvrtého ročníku část anthropologickou a archaeologickou) podařilo se vedle jiných získati Andreje Kmete. Podepsanému přispívali mimo jiné Terezie Vansová, Ludmila Ríznerová-Podjavorinská a hlavně ušlechtilý kmet, znalec lidu slovenského a znalec přírodních zjevů, zejména květeny karpatské, senior J. L. Holuby (nar. 25. března 1838, zemřel 15. června 1923).

Přispíval až do r. 1914, pokud Č. Lid vycházel. Posílal mi všecky svoje práce (národopisné i přírodopisné), jež jsem soustavně v Č. Lidu zaznamenával a pak věnoval všecky do knihovny Národního musea v Praze. Vyhověl také mojí.prosbě a napsal mi pro Ď. Lid svůj životopis, který jsem uveřejnil s dalšími doplňky o jeho činnosti i s obrázkem v Č. Lidu.

Probírám se dnes drobným, čitelným písmem celé řady lístkův a dopisů jeho. Vybírám z nich na památku ty dopisy, jež se týkají programu Č. Lidu, a ty dopisy, kde podává posudky o obsahu Č. Lidu, uznávaje jeho význam i pro slovenskou li dovedu. Psal rád a ochotně do Č. Lidu i jiné vybízel. A jsou to příspěvky významné, důležité, jako na př. jeho sbírka slovenských lidových písní. Nemá se dnes, ve studii a v bibliografii o písních slovenských a lidovědy slovenské vůbec, zapomínati na záslužnou činnost Holubyho v Českém Lidu.

Za války korrespondence naše vázla. Upozorňoval mne s výstrahou k opatrnosti, že mu úřady poštu prohlížejí, a zjistil jsem, že se naše dopisy ztrácely. Přestával psáti stati národopisné. Oddával se tím horlivěji studiu bylin a uveřejňoval výzkumy svoje, slovensky i německy. Toto studium, botanické, přivedlo stařičkého učence do přátelských styků s českými od borníky, zejména po Světové válce. Prof. Dr. K. Domin ujal se nadšeného, neúnavně činného badatele a postaral se, aby byl uctíván v Čsl. republice v kruzích odborných, aby mu nahradila nynější doba, když mu hlavně Maďaři ukřivdili a zamlčo-


Předchozí   Následující