Předchozí 0218 Následující
str. 267

13. března. Z které strany vítr fouká, odtud přes jaro a léto nejvíc douti bude.

17. března. Mrzne-li na den svaté Gertrudy, trvá zima ještě čtyřicet dní.

19. března. Svatý Matěj ledy dělá, svatý Josef vysekává. Je-li na Josefa jasno, bude v stodolách krásno. Padne-li svatého Josefa na neděli, bude pěkný rok.

25. března. Svítí-li slunce na den Zvěstování, úrodný rok bude, požehnání.

Otloukání .píšťalek. Pán jede s hůrky, veze okurky; okurka mu upadla, paní mu ji popadla; uvařila polívčičku, vlila mu ji na mističku. A ten starý bubenník hodil kočku přes rybník, kočka šla k tanci to v zeleným věnci: píšťala pískala, zůstala na konci. Hůš, hůš, hůš, vrazím do tě nůž. Pán jede s vršku, okusuje drsku; drška mu upadla, svině mu ji popadla. Huš, huš, huš! vrazím do tě nůž; vrazím do tě vidličky, vystochám li očičky; vrazím do 'tě zavěrácek, budeš ipíäka't jajko ptáček. Čížku, čížku, dej nám po oříšku, nedáš-li nám po oříšku, svlečeme té z kožíšku. Uděláme ti čepičku, v té čepičce dirčičku, dáme ti ji na hlavičku! Poslali mě na obruče, já nařezal hůlek, abych se měl čím brániti, až pojede Turek. Turek jede od Bechyně, šavle se mu blejská; já se Turka nic nebojím ani jeho vojska.

Duben. Mokrý duben, jasný červen. V dubnu sníh, na osení med. Duben hojný vodou, říjen pivem. V dubnu čas a panský kvas.

24. dubna. Před svatým Jiřím jest jetelina významná, hledají ji protož a říkají: »o čtyry pro milý, o pěti pro děti, o šesti pro štěstí.« Sedmilistý jetel však znamená smrt, proto každý bojí se, aby ho nenašel; čtyřlistý a pětilistý musí se zašiti někomu do šatů, má-li přivoditi, co znamená. Co do svatého Jiří vin a vídáme, to o svatém Havle neobíráme. Jiří s teplem a Mikuláš s pící.

Liščí neděle. První neděli postní napekou matky preclíky v noci, aby děti nevěděly, navlekou je na proutky a na stromy zavěsí. Kolik dětí, tolik proutků. Ráno matka děti svolá a praví: »Jděte do zahrady, ztratila tam liška preclíky.« V zahradě děti se pomodlí, preclíky snědí a nikdy prý je zuby nebolí.

Smrtná neděle. Svatý Petr z fiíma dá nám flaši vína, aby sine se napily, Pána Boha chválily. Nám, nám, nám, kosteleckejm panenkám. Skoč, Mařeno, do vody pro ty černý jahody! »Proé bych já tam skákala, sukničky si máčela, kde bych si je sušila?« U babičky v koutku na zeleném proutku. Proutek, ohnou-tek, červený kohoutek. Proutek se otočí, korbel piva natočí.


Předchozí   Následující