Předchozí 0224 Následující
str. 273
nebeského. Zaplať Pán Bůh za ten dar, který jste nám dali, a,byste se po smrti, do nebe dostali. — Na tu květnou neděli, bába sedí v virteli. Hoši, pojďte, vemte ji, muzikanti hřejte ji. Pes na ni vrčí, že ji dolů strčí, kohout na ni kokrhá, že ji kožich roztrhá,    Jaroslav Petr.

Pomlázka ze Semilská. Kolada, pomlázka, Štěpku, strejc pral tetku, tetka prala strejce pro červený vejce.

    Frant. Rezková.
Mrzkot, zvyk českomoravský. Velikonoční pondělí býva »Mrzkot«. Ten patří hochům, ale děvčata práva jejich nešetří a chodí též. Při něm se zpívá: Vstávej ráno, Mariano, vzkázal Kadlec i Kadlička, abys dala tři vajíčka, jedno bily, dvě červeny, to je moje potěšení a když nedáš tři vajíčka, vymrskám tě jak králička a děvečce s tatarem bude jezdit s trakařem. Ka konci dostane hospodyně nebo i jiná domácí děvčata »tatarem<, upleteným z proutí vrbového. Je-li ze tří proutků, slove troják, ze čtyř čtverák, ze šesti šesterák, z osmi osmerák atd. Odměnou si odnášejí děti malovaná vajíčka, koláče, buchty, krejcary a pod.    F. V. Bouchal.

Šlahačka na Hané v polovici 19. stol. O Velké noci bývala »šiahačka« (mrskot). Sotva bylo po odpoledních službách Božích v neděli, pletli sobě už hoši z vrbového proutí tatary, jimiž se pak navzájem s děvčaty siahali. V neděli siahali chlapci děvčata říkajíce jim: »Dnes je naša, zétra vaša a po zétří, kdo obdrží.« V pondělí měly právo na šlahačku děvčata, poněvadž byla jejich; ale obyčejně po všechny tři dni měli chlapci přednost, a děvčata byla vždy šlahána. V noci s neděle na pondělek chodívala mužská mládež (pacholci) od domu k domu; byvše vpuštěni vyšlehali trochu hospodyni i děvčatům, začež dostali vejce a slaniny, kteréž pak v pondělí jim hospodská ku svačme usmažila, V pondělí ráno chodily děti chudých rodičů od domu k domu a zámožnější děti aspoň k svým příbuzným na šlahačku a dostávaly dárky: červená vajíčka a krejcary, kousek koláče neb vdolku. (Skopalík, Památky obce Záhlinic II 58, 1885.)

    Red.

Kyčkování ve Slezsku. V pondělí velikonoční, hned po slavných službách Božích aneb až odpoledne synci a děvčata chodí po »kyčkování«, v Hlučíně na »šmergmst«. V Janovicích pondělí patří hochům, v úterý mají právo chodit po »šmigrustě« dě-vuchy. V Porube chodí »po vajooch«, v Malé Lhotě »tatarujú*. Synci sami upletou si »kyěku« nebo si dají uplésti; zhotovuje se ze čtyř aneb jako vzácnější z 8 až 12 prutů vrbových. »Sladká kyčka« kupuje se v městě, nebo od hanáků. »Hanák, hanačka«


Předchozí   Následující