Předchozí 0236 Následující
str. 285

stínem. Kroj zálesácký "tfystižen tu dále šesti skvostnými akvarely Joži Úprky, které pořídil podle nejstarších krojů v nedalekých Pozlovicích.

Museum chová i sbírku staré pozlovské keramiky, jednoduché, hnědé, i pestré, zanesené do kraje z jiných výrob. Spatřujeme tu i různé nářadí, namnoze umělé práce řezbářské, vystavené po chodbách, množství obrázků na skle i na zrcadle, z nichž zvláště zajímavý dva výjevy ze života Jenoféfy, a w skupina ri lesní jeskyně, a Jenoféfin pohřeb.

Blíže jizby znázorněno ohniště s prskem do peci, a uchováno tu různé domácí nářadí starých forem, i ruční mlýn, zvaný tu »zrno ;<, jenž ještě za války, za různých těch omezení ve mlýnech, z nouze skýtal služby v leckteré rodině. Dřevěné, řezané »čutory«, zdobené hoblíky, »skříchy« na obilí, sošky svatých, dřevěný Betlém a celá řada jiných předmětů vystihuje téměř úplné krasocit prostého lidu ve všem, s čím se stýkal, čím pracoval, čím se zdobil. Malůvky tetky Šůstkovej z Kaňovic dekorují vhodně zákoutí chodeb.

V museu uložena snad jedinečná sbírka asi 150 kovových forem barvíře Stavjana z Pozlovic, jež pro nedostatek místa nevystaveny. Překvapují bohatostí ornamentiky a vkusu, neméně než dřevěné formy perníkové z Provodova a okolí.

Bratří Václavíkové zachytli však i názornou fotografií vše pozoruhodné, od kroje až po architekturu, detail dveří a starý kříž v poli. Na 300 zvětšených vzorných fotografií, z nichž jen menší část pro nedostatek místa vystavena, předvádí ráz celého Zálesí tak promyšleně a soustavně, že se s něčím podobným setkáváme jen v málokterém krajinském museu. Exposice náboženských památek, v kraji po té stránce do dnes památném, poukazující na silné tradice ěesko-bratrské, obsahuje mimo jiné, krásný exempláře Melantrichovy bible a skleněný, prostý kalich valašský.

Museum, v němž neschází ani staré dudy a eymbál, je po každé stránce důkazem, co zmůže nadšení a porozumění jednotlivců i tam, kde je veřejnost k těmto dobrým snahám většinou hluchá. Museum Slováckého Zálesí je mi příkladem, a jistě každý návštěvník mi dá za pravdu. Dnes v Luhačovicích jest již musejní společnost, takže se snad časem dočkáme roz šíření musea i vhodné úpravy sbírek dosud nevystavených.

    Dr. Ladislav Rutte.

Předchozí   Následující