Předchozí 0262 Následující
str. 311

a Mařenka sou taky pryč. Dii se nechytil za hlavu. Tak ale teprva uhodil na babu: »Gde sou!?«

Aš se musela vyznat, že urajchly fšecky. Tlak tohle slyšet, von se rozlít za milou Aninkou a za ní, ale gde pak, už ji nedohonil. Nanynka byla dáuno doma. 'Tak vsteky se rozčepejřil, do milíhó došku kop, až ho dočista roskopal. A jag baba pekla eště koláče f peci, milou babu chyt a mohla ječet nebo né, zrou-na ji do pece vrazil. No a co inýho, hosti musel rospustit, bez neujesty těšká svarba. »Ták! a mý se tolik těšili.«

Tag1 zeusteku letěj tam, do milí chalupy, ženich si sed na komin a tetka jim s kominem naďál tolik sajra jtu, že tam smrady nemohli vydržet. No ale peněz měli dost, vystěhovali se a vynašli si jiný obydli. A tam žili dál spokojeně do smrti.

Eugen Stoklas:

Mlýny, jež stojí dosud na Lítovelsku.

1. Větrný mlýn u Dětkovic.

Dětkovice, vesnička na hranicích okresu litovelského mezi Ludmírovem a Kladkami (v politickém okrese moravsko-třebovském) leží v sousedním okrese konickém asi uprostřed při západní hranici politického okresu litovelského. Nad počátkem dědiny na straně ludmírovské stojí na kopečku za lesíkem typický větrák »německého« (beranino) rázu. Přišli jsme k němu v pondělí 29. června 1925 po dlouhé cestě pěšky z Chudobína u Litovle s malířem Kučerou o 4. hodině odpolední a hned jsme se při prudkém větru a nevlídném, deštivém počasí dali do práce: já jsem psal a malíř kreslil.

Větrák stál, nemlel, nikde nebylo nikoho, jen vichřice třásla starým stavením, a úpěla v jeho černém trámoví. Mlýn čtverhranný natočen byl od severozápadu k jihovýchodu, křídly byl obrácen k severozápadu. Vzadu vedou na větrák dřevěné schůdky s podélnou šikmou tyčí na opírání pod šindelovým krytem; přijdeme na pavlačku na plošinku dřevěnou, s niž se vstupuje do větráku brankou z desek, pobitou dvěma laťkami, s železným zámkem pod železnou páskou, (objímkou). Byla toho svátečního dne zavřena. Dole šikmo k zemi trčí neotesaný, olou-uaný kmen, jímž se mlýn otáčí pomocí provazu a kozy dřevěné, stojící vedle. Poblíž pně ležel velký kámen a dřevěný kolík trčel ze země.

Celý mlýn je zbudován z dlouhých zčernalých desek. Hrubě přitesaný hřídel, skoro čtverhranný, kolem něhož se mlýn


Předchozí   Následující