Předchozí 0290 Následující
str. 339

kryje dříik až po paže a visí též na tkanicích převěšen na plecích. V některých krajích hořejší část rubáče schází a místo ní přišita jest

V mnohých krajích zaise stanka na ruibáči má formu vesty, . šněrovačky, které je vpředu rozstřižena a stahuje se tkanicemi nebo zapíná se na gombiěky (knoflíky); tam se rubač neukrýva, ale nosí se celý veřejně (Zárieč), aneb dokonce je šatem vrch-


9. Ženský kroj z Bošácké doliny (Trenčínsko). Foto: B. Vavroušek.

ním, jehož původní úlohu 'zastupuje spodník. Takováto stanka se zove i životkem (Stankovce, Teplá, Kostelně) a její rubác i čachlom (Kevúcka dolina).

Severní kraje (Tlurec, Orava, Liptov, Spiš, sev. Zvolen, sev. Trenčín) ruibáče ani po jméně neanají, jenom košeľu (košuľu, košelicu) pytlové fomny s rukávy i bez nich.

Rubáče nejsou všude stejné délky, někde sahají až po kotníky (Bošáca, Bielica), někde jenom něco níž kolen (Nitransko, Trnavsko). Vizadu je všude »nariasený« (vrapovaný) do užších nebo širších záhybů, které se isbíhají (»isbierajú sa«) v pase.

Opleciko (rulkávce) je krátká svrchní košilka, pokrývající ňadra a ramena, je tedy doplňující částí rubáče. Část zahalující ňadra a záda se zove stan (driečik), část zahalující ramena:


Předchozí   Následující