Předchozí 0300 Následující
str. 349

hodiny; při špatném větru trvalo mletí jednoho korce třebas celý den. Za rok semlelo se 100 až 250 korců obilí. Mleli nejvíce žita, na dvojí mouku; více druhů moriky nemleli. První mletí byl »vejražek«, z něhož bývaly výborné »žitné placky«. Zbylé rozemleté obilí přenášeli na koš na druhou mouku a po třetím kole zásypu byla zadina a otruby. Protože vyrážku bylo málo, nebylo výhodno jej oddělovat a více druhů mouky dělat a proto se mísil zase s ostatní moukou. Pšenici mleli buď na mouku, nebo na krupici, ječmen na kroupy a krupky. Krupice a kroupy se třídily na žejbrovníku síty, na něž padala rozemletá směs obilní. Ze všeho obilí, i z hrachu a vikve, dělali pro mléče »šroty«.

Za mletí platili buď obilím »měřičné«: 6 litrů obilí z korce, nebo penězi: 50 krejcarů za mletý korec, jak si kdo vyjednal. Nejlepší mouka z větráku se rovnala dnešní dvojce, další druh trojce; na dnešních válcových mlýnech je ovšem mouka jemnější.

Nářadí ve větráku bylo: fofr, »žejbrouna« na čištění obilí, žejbrovny na pšenici, krupici, kroupy, oves a kukviřici, žejbrou-ny na »špičák« (druh ovsa), násypky ku přenášení šrotu, různá síta a hedvábné pytlíky na mouku, »oškrty« na křesání kamenů, »pamrlice« na otloukání neomletých krajů kamene, lana a psíky na. zvedání kamene při ostření, kozlík na dělání loučí, »verštat« (hoblice) a jiné.

Ve větráku bývalo veselo, když přišli mléči, nebo sousedt xpobejt« (na besedu). Někdy při mletí křídlo někoho »prásklo«, až odletěl kus do pole; jednou omráčilo děvče, které při mletí mezi křídly probíhalo. Každý mlynář povětrný vypravuje o koze: Kterás babička přivázala kozu ke křídlu mlýna, jenž nebyl právě v chodu, aby se pásla. Mlynář nemaje o tom tušení, spustil mlýn a nešťastná koza nesla se s křídlem do výše a oběsila se.

Na nejvyšším bodě Horky byl ještě jeden větrný mlýn, postavený asi r. 1823, právě na hranicích obcí Studence, Bukoviny a Zalesní Lhoty, který byl zbořen koncem minulého století. (Viz obrázky v č. 7.)

Josef Stanček:

Hra pri dáždi z Prievidze (Slovensko).

Nám ani dážď neprekážal v hre. Netěšili sme sa mu sice ani vtedy, keď ho ľudia vítali, predsa však poskytnul nám zábavy. Behať po teplom dáždi holou hlavou a vyhrnutými gäťreii,


Předchozí   Následující