Předchozí 0020 Následující
str. 17

syvdyý loj, který se zahřátým čepem rozpouštěl a čep stále mař-til; byl pochoutkou vrabcům, plotníčkům a myším.

b) Eamena kola (č. 20.) jsou poloměry, které připojují obvod kola ke hřídeli. Jest jich vždycky 6 a byly vyráběny zpravidla ve 3 kusech, zřídka jen bylo každé rameno zasazeno zvlášť do vlastního dlabu. Sekerník vypracoval ramena z dubové fošny (o délce 10', jako průměr kola, široká 11" a tlustá 3"); na koncích ramen vyřízl zub, do něhož se měly zasadit čtvrti kola. V těle hřídele (asi T60 cm od krku) prodlabal pak naveskrz pro ramena 3 podlouhlé díry, každý dlab o ^ obvodu dále, a těmito otvory prostrčil každé dvojité rameno do polovice délky. Jeden pár ramen byl prostřední a druhé dva boční byly k němu zářezem přisazeny, aby byly v téže rovině; volné dlaby zakünoval bukovými klíny a ramena podepřel o hřídel patkami.

c) Čtvrti kola »štvrtě« neboli věnec (č. 21.) je celý obvod kola (asi 31'6'). Sekerník vyrobil čtvrti kola na kozách na zemi ve 2 půlkách; na dubové fošně opsal si dřevěným vzorkem velikost čtvrtí, 8 lícních (ľ širokých) v podobě skraží a 6 zadních, širších v podobě půlměsíců a všecky pilkou z fošny vyřezal. Zadní 3 čtvrti kladl pak do půlkruhu k sobě a na ně připojoval čtvrti přední, aby jejich středy kryly kraje obou sousedních čtvrtí zadních. Tuto vrstvu spojoval k sobě dvěma řadami jasanových nebo březových šroubů (asi 3" od sebe); pro každý šroub vyvrtal ve čtvrtích nebozezem »šnitbórem« závitovou díru, z kulaté tyčky vykroužil část šroubových závitů, natřel je f.ěstem, zašrouboval naveskrz oběma čtvrtěmi a šroub u samého dřeva uřízl. Obě hotové půlky věnec spojil k sobě až na hřídeli, celý věnec posadil pak středy zadních čtvrtí do zubů ramen a ramena připevnil ke čtvrtím 2 šrouby, vrchním železným a spodním dřevěným s pěknou hlavou, kterou také po zavrtání do kulatá opracoval a plochy hotového kola čistě ohobloval a uhladil.

d) Palce (č. 22.) jsou dřevěné kolíky (asi ľ dlouhé), které se nabíjely do věnce palečního kola. V každé čtvrti bývá jich 16 (někdy i 18 a 20), celý »náboj« na kole má tedy % pa'cu (nebo 108 a. 120). Hlava palce mívá 2" šířky, 3" výšky a 2" tloušťky. Měly být dobře vyschlé, jasanové neb akátové; tyto byly obzvláště dobré, tvrdé a hladké, ale jen v suchu. Sekerník (nebo i mlynář) nařezal si z kladky (na míru palce) špalků, rozměří! si na průřezu podle hrubší »modliéky« tužkou (»olůvkem«), kolik asi palců si může vyštípnout, rozpůlil špalky sekerou na hrubém špalku březovém a železným klínem, vráženým do dřeva dřevěnou palicí, palce naštípal, sekerkou každý palec zhruba do špičatá vysekal a dával schnout na půdu. Dobře vyschlé »modeloval«, přihobloval a na modličce (otvorech na fošince velikosti


Předchozí   Následující