Předchozí 0031 Následující

@S@ 28

Čeněk Zíbrt:

Lidové léčení v Kostelci nad Vltavou.

V každé skoro vsi nalezneš u nás někoho, o jehož lékařské dovednosti budou sousedé a, hlavně sousedky vypravovati celé legendy. K takovému mastičkáři, kořenářce nebo zažehnávaěee utíká se soused, aby nalezl pomoci v jeho umění. Ale neumí všechno každý mastičkář, nebo korenárka, nebo »bába z Vese-líčka« vyléčiti. Někteří léčí často- toliko jednu chorobu, ale od té prý pomáhají jistojistě. A k takovým se lid nejraději uchyluje. Vždyť každý zná celou řadu případů, kdy nemocný u doktora za drahý peníz zdraví nekoupil, kdežto od svého souseda za babku nebo z dobré vůle vyléčen odejde zdráv jako ryba. Ba mnohý zdráhá se vzíti peníze. Spokojí se platem v poživatinách, neboť »po penězích nemoc neodchází«. Setkáš se tu v každém kraji, vsi •s různou methodou. Pro Poděbradsko srv. obšírnou práci F. J. Oeěetky: Od kolébky do hrobu, Praha 1900.

Na místo, kde cítíš píchání, nebo na krtice, vlož mech se ' střechy doškové, politý svařenou vodou. Teče-'i krtice, 'setři hnis novým nepotřebovaným plátnem a hůlkou, na níž se udívá maso, udělej do krtiny díru, plátno tam vlož, a hůlkou zatluč. Možno jest krtice zažehnati: »Nerosť, nerosť znamení, jako neroste kamení od Krista Ježíše narození. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec i Syn i Duch Svatý.« To musíš třikrát opakovati. Podobně lze zažehnávafi i boule.

Proti nátce pomáhají šípková jablka (chuchvalce na šípku), nebo bílé psí lejno. Lék nesmí se vzíti do holé ruky, usuší se a sype na rozžhavené uhlí a dýmem se nátka nakuřuje; rovněž lze sypati na žhavé uhlí voskové koule ze starých pláství udělané nebo směs z jáhel tlučených, kouska cukru a třísek uříznutých ze tří prahů. Chceš-li, udělej placku ze žitného vyrážku a másla (máslo lze nahraditi močeni) a přikládej na nátku: ztratí se. Žena zahání nátku: »O Pane Ježíši Kriste, já N. N. křtěná a X. Y. biřmovaná; ty nátko nejsi křtěná ani biřmovaná. Já tě tu nátko nechci mít, ty musíš do věčné propasti pryč od jít.« To se třikrát opaktije.

Nahni (návní) kost (tvrdé bulky na rukách neb nohách) po. tírá se hromovým klínem (předhistorickými pazourkovými mlaty), nebo kostí. Najdeš-li starou kost, zvedni ji opatrně, ne -holou rukou, třikrát potírej po tři dny před slunce východem. Pak odnes ji na místo, kde jsi ji našel a polož, jak ležela dříve. — Jestliže člověk narozený na Bílou neděli (provodní po velikonocích) tomu, kdo má náhní kost, skousne (nemnoho) třikrát na kříž tu kost, ztratí se. Zažehnává se jako krtice a boule.


Předchozí   Následující