Předchozí 0032 Následující
str. 29

Cítí li kdo slabost, zemdlenost, nebo bolest z polámání, naměří se tři lžíce teplé vody a třikrát sę přetřou dvěma prsty, ukazovákem a prostředním spánky a v ohbí, na žilách, pravá ruka, pak levá noha, levá raka a pravá noha. Voda se přeměří. Jsou-li ze tří lžic čtyři, má nemocný mze a musí se voda vylíti pod bez. To se opakuje po tři dni vždy po západě slunce, fiíkání za žeh nava cí pověděti bába nemůže, poněvadž by nemoc vícekrát po ní nesešla. Až bude na smrtelné posteli, může pak zasvětiti Jiného do svého1 umění.

Chceě-li zažehnávati žíly, pomodli se »Otčenáš« a říkej: »S pomocí Boha Otce i Syna i Ducha svatého. Pán jede na oslátku, Petr jede na koníčku. Jeli přes jeden mosteček, koníček' zlámal nožičku. Pán pravil: »Petře, leč!« Petr pravil: »Pane, neumím!« Tedy- léčil Pán sám: Kost ke kosti, maso k masu, žílu k žíle. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec, Bůh Syn, Bůh Duch svatý.- To třikrát opakuj a pak zakončíš: »Bože trojjediný na věky požehnaný amen, amen, amen« a pomodli se ještě celý »Otčenáš«. Zažehnavadlo shoduje se skoro doslova se zažehna-vadlem staročeským ze století 14. Viz Zíbrt, Seznam pověr po-hřnských, v Praze 1895.

Oustřele (píchání v uších) zaříkávej: »Oustřele, oustřele, z čeho jste se dali, jestli ze zimy, nebo z tepla, nebo z pití nebo z jídla? Oustřele, oustřele, jděte pryč a sem nechoďte víc. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec« atd. Amen se říci nesmí, jinak by za-říkání nepomohlo. Zažehnává se po tři dny, vždy po slunce západě. Uši si zaříkávač zacpe. Boií-li také zuby, položí rukii potom i na ústa. Jiné žehnání zní: »O Pane Ježíši Kriste, já za-žehnávám oustřele, jestli je to skrze vůli muže, nebo ženy, nebo pacholka, nebo děvečky, nebo z vody, nebo z větru. K tomu mi dopomáhej Bůh Otec« atd.

Proti neštovici na oku říkej: »Žehnám, žehnám vás, zlé neštovice. Rozejděte se z toho tela pryč a neškoďte tomu tělu víc. Šla Panna Maria přes moře, nesla tři neštovice v ruce. Jedna se jí ztratila, jednu do vody pustila a jedna se jí rözplzla. Aby se ta neštovice z toho oka ztratila, od této neduhy mi pomáhej Bůh Otec< atd.

Máš-li někdo modré neštovice, svař stračí nůžku (stračku) a koupej si v tom odvaru místo, na kterém neštovice máš. Pro-plaelmjí-li se odvarem stračky ústa, zahání bolení zubů..Rovněž tak působí odvar z listů červených jahod.

Peče-li se chleba, udělá se malý bochánek, do kterého se vloží trochu netřesku. Takový bochánek se musí nejdřív upéci a nejdřív z pece vytáhnouti. V polou se překrojí ještě teplý a každá půle se přiloží na ucho. Pára z něho odpomáhá nedoslýchavosti.


Předchozí   Následující