Předchozí 0033 Následující
str. 30

Stačí také rozmačkati kousek netřesku a štávu vkapati do ucha. Píchání v uších odhání pára z heřmánku, nebo z niarjánkových plev. Loupe-li v uchu, je dobrá koupel ve svařené čekance.

Abys žloutenku zahnal, vezmi tři pruty, jednoročáky, m žluté vrby, kůru oškrab, uvař ve vodě a v té se koupej; žloutenka zmizí. Také pomůže močiti dukát ve vodě a tuto píti, dívati se do kolomazi, do kalichu atd. Ví-Ii oi tom někdo, že máš žVu-tenku a z nenadání ti plivne mezi oči, ztratíš ji.

Když se dělá ječné zrno, je dobře jíti k truhle, nadzvihnouti víko, přikloniti k otvoru hlavu a víko spustiti. Vypuzeným vzduchem se klapka uzdraví. Zažehnání je poněkud hrubé, když je nemocný otázán, co se mu dělá a tazatel pak po odpovědi třikrát opakuje »svinské lejno«, zažehná nemoc.

Koho bolí oči, prvními jahodami, které toho roku ponejprv vidí, přetře si oči třikrát a má po> nemoci.

Odvar macešky polní se pije ráno na lačný žaludek, aby pleť stala se jemnou. Pšenice se nechá ve studené vodě asi 3 dny močiti. Na noc se voda vždy sieje a nahradí čerstvou. Pak se pšenice rozetře a skrz plátno cedí tak dlouho, až je úplně bílá, čistá a smíchá se s čerstvým máslem. Potírá-H se tím obličej nebo ruce, pleť zjemní, větrem rozšlehaná kůže se zacelí.

Proti záškrtu se zhasí vápno, naleje se voda a když se ustojí, dává vse dětem píti. Čerstvou řimbabou, rozemletou, maže se dětem břicho proti psotniku. Aby dítě nemělo velkou a šišatou hlavu, ovine se mu hned po narození starším, sepraným plátnem, smočeným v obyčejné (bílé) kořalce. Když je dítěti přes rok a nejrtluví ještě, pomůže krajíček chleba, vyměněný se žebrákem. První zoubek dítěti vypadlý, má matka spolknouti; nikdy pak v životě nebudou ho boleti zuby. často se stane, že se dítěti roz_ nosí spaní. Svaří se hrnek vody a pod postel, nebo tam, kde dítě spává, dá se mísa, na tu se voda vyleje a hrnkem, v němž se vařila, se poklopí. Jak se stahuje voda pod hrnek, shání se zase dítěti spaní.

Na Veliký pátek za slunce východu chodívají se lidé mýti pramenitou vodou, aby nedostali vyrážku. Máš-li oteklou tvář, nahřívej hadr (lavičník), potírej jím tvář a pomůžeš si. Dobré je na otekliny listí »líčka« (vlčí lýko), nebo obklad z vařené lesní přes! ičky. Abys liše j zahnal, potírej churavé místo na noc štá-vou z lašťovičníku, nejlépe takového, který roste za hřbitovem, nebo stoč kornout z pěkného, bílého tvrdšího papíru, ale tak, aby měl dva otvory, zapal u širšího konce a užším vpouštěj dým na lžici. Usadí se tu hnědá masť a tou liše j stírej. Někteří léčí se nwumgrátem, nebo prvním ranním močem, jímž churavé


Předchozí   Následující