Předchozí 0034 Následující
str. 31

inísto omývají. Aby loupání v nohách a rukách přešlo, dávají se vařiti brambory i se slupkami, vařené se roztlučou a polijí petrolejem a tím teplým se obalí ruce nebo nohy.

V žluči, ať jest jakákoliv, namočí se pírko a potírá se místo spálené nebo opařené. Spáleniny i jiné boláky hojí také voda 2 uhašeného vápna, smíchaná s dřevěným olejem. Plátno potřené svařenou směsí terpentinu, hofmanských kapek a kafru je dobrou náplastí proti strženině. Často se brává skýva chleba, co by kousek svíčky udržela, položí se na bolavé místo, svíčka se zapálí a poklopí skleničkou. Vzduch vyhoří, sklenička se prisaje a když odpadne, je po nemoci. Náplast z jednoho žloutku a lžíce soli zahání pálení na prsou. Kdo má prašivinu (svrab), nechť vezme půl lotu tabáku šňupavého, za 3 kre je, rtuť, aa 2 kr., modrý nickamínek, za 2 kr. sírový květ, za 2 kr. bobky, kousek vepřového sádla, všecko dobře utluče, utře a tím po stížená místa potírá. -

Bradavice se stírají pometlem, jímž se vymetá pec na pečeni chleba. Eány se koupají v odvaru arniky, černohlávku, nebo řepíčku. Posledního se nesmí mnoho dávati, neboť prudce hojí. Takft dobrá je šťáva z psoseru (celniku).

Proti kašli pije se odvar nátržníku, sušeného květu bezinky a kartubenedyku (kardobenedikt) nebo užívá se prášek ze sir-ného květu. Nejjistější medicínou jest napařiti si nohy ve vodě, utříti, nasoliti chodidla a lehnouti do poste'e. »Káčublázen, lněné semeno a fenedrek«, to vše rozemleté, v mléce se uvaří a přikládá se pro podebírání a protrhnutí boláků. Rozetřený česnek shání kuří oka. Odvar zeměžluči a potměchuti působí proti bolení žaludku. Odvar přesličky polní je proti krvácení nosu a chrlení krve i proti chorobám ledvinovým a močovým (kámen).

Josef Kopáč:

Tkalounkářství na Českém Horácku.

Se 3 obrázky.

Na našem Horácku bývalo tkalounkářství odedávna domáekým průmyslem venkovských žen. Neprovozovalo se však na prodej, nýbrž toliko pro potřebu domácí. Bylo vedle přástek a draček rovnocenným zaměstnáním žen starých i mladých. Dnes umějí dělati »kalouny« jen ženy nejstarší.

Ke sklonku minulého století však pomalu se toto zaměstnáni zanedbávalo, až bylo opuštěno skoro všude nadobro. Stávky odstěhovaly se na půdu nebo se daly dětem na hraní a místo do-


Předchozí   Následující