Předchozí 0064 Následující
str. 61

háin, k české minulosti. Dějiny snah probuzenských posunou se pak za hranici nynější, když odchylkou od posavadních vyjetých kolejí bude věnována pozornost spisovatelům dnes téměř zapomenutým, neprávem v literární historii české nezastoupe-

ným.

Kdo dnes zná jméno Petra Kašpara Světeckého z Černčic (.narozeného ve Mšeci dne 1. července 1708, zesnulého dne 9. srpna 1788 v Třeboni)1? Stručný životopis jeho připojen v Kiegrpvě Slovníku pod heslem šlechtické rodiny Světeckých z Černčic a z péra Aug. Sedláčka v Ottově Slovníku pod týmž heslem. Frant. Mareš napsal o něm stať zvláštní do čas. Č. Mns. 1879, str. 424, která však bohužel nedošla takového povšimnutí u odborníků, jak zasluhovala.

Překvapuje v první polovici věku XVIII, vlastenecká snaha vrchnostenského úředníka, který se neřídí příkladem svých druhů v stejném povolání, vybízeje s vědomým cílem ku pěstování řeči a literatury české. V dějinách probuzeneckých národa českého neprávem se zapomíná na vlastenecké snahy Světeckého v době všeobecné zmalátnělosti národního« vědomí o vzkříšení české národnosti působením bratrstva světského, založeného pod jménem sv. Martina biskupa a sv. Alžběty královny. Podle osnovy stanov, určených bratrstvu od zakladatele Světeckého, mělo bratrstvo rozšířiti se po celých Čechách a mělo pečovati vedle zřizování škol a vzdělávání mládeže také o pěstování české řeči, o sbírání pověstí, historických památek. Základní článek stanov předpisoval významnými v této době slovy: Jest zavázáno bratrstvo, českou řeč starou tradicovati a knihy v ní psáti, a jeden každý má uměti dobře česky, a to po>-dle starobylé dobré češtiny, která by se měla tradicovati podle starodávných knih. Kdo umí dobře psáti, ten aby se přičinil z experiencí vlastní neb jiných knihy spisovati a bratrstvu dodávati. Kdo by nechtěl zdarma, tomu se- bude za arch regální kompres« psaný 30 kr. a za arch rejstříku 2 zl. z kasy platiti. Každého čtvrt léta při hlavním shromáždění může každý svou práci rektorovi odevzdati.

Odkazuji laskavého čtoucího na podrobnosti o životě Světeckého v Marešově článku. Působil jako inženýr (»zeměměřič«) a jako místoarchivář v Třeboni. Byv propuštěn k vlastní žádosti po nepohodě s vrchním a s jinými úředníky, proti jejichž neumělosti, nepraktičnosti a zištnosti ve svých spisech brojil, žil bídně ubohý stařec až do 81. roku věku svého.

Jeho činnost literární řídila se zaměstnáním uvedeným. Vyměřuje pole, luka, lesy, pastviny, blata, půdorysy nových


Předchozí   Následující