Předchozí 0075 Následující
str. 72

o bouři v některých, chodských obcích, kdež právě proto zvonek obecní jest cenným památníkem. Dosvědčují to ťiřední sdělení za Světové války, kdy klekáníčky byly hájeny, ukrývány, schovány. O maličkém zvonečku ve Smolově bylo pro Památkový úřad tehdy sděleno: »Ač zvonek tento malý, přece jest užitečným. Bez něho by nám zhoubné krupobití zničilo naši polní úrodu několikráte. Proto bysme zvonek neradi sundali a odevzdali. Často rozežene mraku, která by zajisté zhoubně působila na polní úrodu.« Dodnes maličký zvonek radostně hájí lánů svých obránců.

Důvěře a úctě těší se i zvonek v Pasečnici, protože »mraky zahání a neštěstí zhoubné bouře zapuzuje«. Té moci prý nemá juž druhý obecní zvonek, protože jím bylo kdysi zvoněno oběšenci. I Petrovický malý zvonec, žel, válkou uloupený, těšil se důvěře, a před bouří, jak bylo podle sdělení představensitva »přesvědčenou věcí, že zvonek rozhání mraky, když táhne veliká bouře a zvonkem tím se zvoní.« O zvonění na mraky a proti mrakům viz více ve knize redaktora Č. Lidu, Dra. č. Zíbrta, Staročeské výroční obyčeje, pověry, slavnosti a zábavy, v Praze, 1899, str. 150.

Haisova chvála švestkových knedlíků českých.

Josef Sedláček: @N@Haisova chvála švestkových knedlíků českých.

O písničkáři a flašinetáři Frant. Haisovi pojednal red. Zíbrt obšírně v Českém Lidu a uveřejnil jeho obsáhlé paměti.

Oblíbená Haisova píseň, s textem (Já jsem v Čechách narozený, otce matku mám) i s nápěvem, upraveným podle oblíbeného popěvku o tanečnici Filipo v Kravíně, byla pak napodobena vážnými i žertovnými písničkami. obsahu rozmanitého. Napodobil ji skladatel Hais sám na př. skladbou o švestkových knedlících.

V Kostelci nad Vltavou v srpnu r. 1905 chodil harmonikár ze Sepekov po vsi a doprovázel hru zpěvem. Zvláště se tenkráte u nás zalíbila písnička o znamenitosti švestkových knedlíků. Písničkou Hais vtipkuje zálibu lidu českého v tomto jídle. Vtip i rýmy ovšem značně pokulhávají za původní skočnou skladbou dovedného písničkáře Fr. Haise s textem-vlasteneckým. Nevěřím tomu, že písničku skládal Fr. Hais, jak tvrdil mně harmonikár. Jistě by byl složil písničku pěknější a věcnatější bez jalových nejapností, pro rým za vlas přitažených.

Písničku zpíval harmonikár takto: V Šumavě jsem narozený, toť Vltavu znám, protož švestkové knedlíky tuze rád jídám;


Předchozí   Následující